Εύκολο / Μερίδες: 6-8 / Προετοιμασία: 10′ / Χρόνος: 40′
«Τέτοια μπουγάτσα μάς έφτιαχνε πάντα η μητέρα μου τις Κυριακές στην Πόλη, αλλά στην Ελλάδα οι περισσότεροι γνωρίζουν και προτιμούν την μπουγάτσα με κρέμα. Σε πολλά μπουγατσατζίδικα όμως θα βρείτε και τη σκέτη, η οποία αποτελείται μόνο από φύλλα και βούτυρο. Μου έχουν διηγηθεί επίσης ότι παλιά περνούσε από κάποιες γειτονιές του Πειραιά – πολύ πιθανόν και από αλλού– ένας πλανόδιος μπουγατσατζής που είχε πάντα και τα δύο είδη». Σ. Π.
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας (περίπου 11-12 φύλλα)
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
- ζάχαρη λευκή κρυσταλλική, για το πασπάλισμα
- κανέλα, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° – 170° C. Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε ένα μικρό ταψί διαμέτρου 22-24 εκ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αλουμινένιο ταψάκι μιας χρήσης ή ταψάκι πίτσας.
Έπειτα βουτυρώνουμε ένα ένα τα φύλλα κρούστας και τα βάζουμε στο ταψί το ένα πάνω στο άλλο, ελαφρώς τσαλακωμένα, ώστε να χωρούν ολόκληρα και να μην περισσεύουν οι άκρες τους.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο έως ότου ροδίσει καλά η επιφάνεια της μπουγάτσας (περίπου 40 λεπτά). Τη σερβίρουμε ζεστή, πασπαλίζοντας με αρκετή ζάχαρη και κανέλα.