Μπορεί οι ΗΠΑ να θεωρούνται πρωτοπόρες στη τεχνολογία των μη επανδρωμένων στρατιωτικών αεροσκαφών -που χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες κατά εχθρών στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν- όμως κι άλλες χώρες τρέχουν να τις προλάβουν.

Για παράδειγμα η Κίνα, που κατασκεύασε ένα άκρως αποτελεσματικό drone, που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τα αντίστοιχα αμερικανικά.

To Caihong 5 (CH-5) τελευταίο της σειράς Rainbow έχει άνοιγμα φτερών 21 μέτρα και μπορεί να μεταφέρει φορτίο βάρους ενός τόνου και να εκτοξεύσει έως και 16 πυραύλους.

Το πεδίο δράσης του φθάνει αυτή τη στιγμή τα 10.000 χιλιόμετρο (ίσο με το μέσο βεληνεκές ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου) -και μπορεί να υστερεί εν προκειμένω από τα αμερικανικά μοντέλα, αλλά για την Κίνα που αποβλέπει στις εξαγωγές περισσότερα δεν χρειάζονται. Για πολλές χώρες η τιμή παίζει ένα σημαντικό ρόλο και σε σύγκριση για παράδειγμα με το αμερικανικό Reaper το Caihgong 5 στοιχίζει μόλις τα μισά χρήματα.

Δεν είναι, λοιπόν, απορίας άξιο που το Ιράκ προτίμησε πριν από τέσσερα χρόνια το αμέσως προηγούμενο μοντέλο του Caihong κι όχι ένα από τις ΗΠΑ. Μάλιστα σ’ έναν τομέα το κινεζικό drone υπερτερεί των αντίστοιχων αμερικανικών: στη διάρκεια της πτήσης. Το CH-5 μπορεί να πετά επί 60 ώρες, ενώ το Reaper μόλις 27. Και με τέτοια χαρακτηριστικά αναδεικνύεται σε λίαν χρήσιμο εργαλείο για το Πεκίνο για τις περιπολίες στη Νότια Σινική Θάλασσα, που διεκδικεί από άλλες χώρες της περιοχής.


Πηγή