Στις στρατηγικές και επενδυτικές προτεραιότητες του ΔΕΣΦΑ, στον κομβικό ρόλο των υποδομών φυσικού αερίου στην ενεργειακή μετάβαση, στην ενίσχυση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, καθώς και στις νέες τεχνολογίες στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα εστίασε η νέα CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, κατά την τοποθέτησή της στην εκδήλωση Athens Energy Dialogues, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2021.

Η κ. Galli τόνισε, επίσης, την αξία της υπεύθυνης – για το περιβάλλον και την κοινωνία – εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς και τη σημασία της ισότητας μεταξύ των φύλων σε μια σύγχρονη επιχείρηση.

Κατά την τοποθέτησή της, η κ. Galli αναφέρθηκε στο δεκαετές πλάνο ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 54 projects που ξεπερνούν σε ύψος τα €500 εκατ., και για το οποίο εκκρεμεί η τελική έγκριση της ΡAE, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που έχει το άνοιγμα της αγοράς Small Scale LNG στην Ελλάδα για την πρόσβαση στο φυσικό αέριο από χρήστες εκτός δικτύου, καθώς και για την προώθηση της ανάπτυξης υπηρεσιών ανεφοδιασμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην περιοχή, μέσω της ολοκλήρωσης του σταθμού μεταφοράς, τροφοδοσίας και διανομής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG truck loading) και της δεύτερης προβλήτας ΥΦΑ μικρής κλίμακας (Small Scale LNG Jetty) στο νησί της Ρεβυθούσας. Αναφέρθηκε, επίσης, στα δύο μεγάλα έργα που θα συμβάλουν στην εθνική στρατηγική για την απολιγνιτοποίηση και αποτελούν έργα προτεραιότητας για τον ΔΕΣΦΑ, τον αγωγό Δυτικής Μακεδονίας και τον αγωγό της Δυτικής Ελλάδας. Η κ. Galli επεσήμανε και τις επενδύσεις (Σταθμοί Συμπίεσης Νέας Μεσήμβριας, Αμπελιάς και Κήπων) που θα ενισχύσουν την ευελιξία του συστήματος, θα διασφαλίσουν τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και θα ενισχύσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού (όπως η διασύνδεση με τον TAP και το FSRU της Αλεξανδρούπολης). Σε ό,τι αφορά στις μη ρυθμιζόμενες υπηρεσίες, υπογράμμισε τη συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ στο FSRU της Αλεξανδρούπολης και στο έργο λειτουργίας και συντήρησης του LNGI της KIPIC στο Κουβέιτ. 

Όπως τόνισε η κ. Galli, η ολοκλήρωση και η ενδυνάμωση του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου έχει καθοριστική σημασία για τη μελλοντική μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα σημαντικός θα είναι ο ρόλος των υποδομών φυσικού αερίου στην ένταξη των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, καθώς και για να ανοίξει ο δρόμος για τη μεταφορά και χρήση ανανεώσιμων αερίων, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο. Ακόμη, είναι υψίστης σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι υπάρχουσες υποδομές θα είναι κατάλληλες στο μέλλον για τη μεταφορά υδρογόνου. Ο ΔΕΣΦΑ σκοπεύει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στον τομέα των ανανεώσιμων αερίων και ήδη συμβάλλει στην ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για το Υδρογόνο, που έχει συσταθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, αξιοποιώντας τη σημαντική τεχνογνωσία των διεθνών μετόχων της εταιρείας στο τομέα, όπως συμπλήρωσε.

Η αποθήκευση ενέργειας είναι βασικό στοιχείο  για την ενίσχυση του περιφερειακού ενεργειακού ρόλου και της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, ώστε να είναι σε θέση να καλύψει την ενεργειακή ζήτηση των βιομηχανικών και οικιακών χρηστών και να ισορροπήσει το σύστημα. Η ενίσχυση του εθνικού δικτύου φυσικού αερίου με την προσθήκη μιας  εγκατάστασης αποθήκευσης ανοίγει τον δρόμο για τη μελλοντική ενσωμάτωση των ανανεώσιμων αερίων.

Μιλώντας για την αξία της υπευθυνότητας στην εταιρική διακυβέρνηση, η κ. Galli τόνισε τη σημασία της ενσωμάτωσης αρχών της βιωσιμότητας σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και ενδοεταιρικό επίπεδο του ΔΕΣΦΑ. Τέλος, η CEO του ΔΕΣΦΑ, η οποία είναι ιδιαίτερα δραστήρια σε θέματα διαφορετικότητας και ισότιμης συμμετοχής (inclusion), μίλησε για τη δύναμη που δίνει η πολυσυλλεκτικότητα σε κάθε επιχείρηση. Όπως σημείωσε: «Η ενθάρρυνση όλο και περισσότερων νέων γυναικών να ασχοληθούν με κλάδους όπως η επιστήμη, η τεχνολογία, η μηχανική και τα μαθηματικά (STEM) είναι σημαντική για να σπάμε κάποια στερεότυπα και να προωθούμε τη συμμετοχή τους σε παραδοσιακά ανδροκρατούμενους κλάδους όπως αυτός της ενέργειας. Όντας και η ίδια μηχανικός, ελπίζω να είμαι σε θέση να αποτελέσω πρότυπο για τις νέες γυναίκες που επιθυμούν να ακολουθήσουν καριέρα στον τομέα της ενέργειας και ως εταιρεία να είμαστε σε θέση να συμβάλουμε ενεργά στην προώθηση του ρόλου των νέων μηχανικών και επιστημόνων στον οργανισμό μας».


Πηγή