Διεθνής αστυνομική επιχείρηση κατάφερε να παραβιάσει δίκτυο κρυπτογραφημένων επικοινωνιών που παρεχόταν ως συνδρομή σε εγκληματίες, συλλέγοντας έτσι πληροφορίες που οδήγησαν σε 6.500 συλλήψεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων άνω των 900 εκατ. ευρώ.

Η Europol ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έκλεισε το EncroChat, παρόχου υπηρεσιών με έδρα την Ευρώπη που προσέφερε τροποποιημένα smartphone για κρυπτογραφημένη επικοινωνία μεταξύ των συνδρομητών.

Το σύστημα, το οποίο χρησιμοποιούταν κυρίως από μέλη του οργανωμένου εγκλήματος, εξυπηρετούσε περίπου 60.000 χρήστες όταν έκλεισε ξαφνικά τον Ιούνιο του 2020. Η Europol αποκάλυψε τον επόμενο μήνα ότι η αστυνομία υπέκλεπτε επί μήνες συνομιλίες.

Η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία δήλωσε μάλιστα ότι η επιχείρηση «προκάλεσε σοκ στις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη και αλλού».

Η αστυνομία ανέλυσε περισσότερες από 115 εκατομμύρια «συνομιλίες μελών του οργανωμένου εγκλήματος» είπε η Europol, βοηθώντας έτσι να αποφευχθούν «βίαιες επιθέσεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών, διαφθορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών».

Σύμφωνα με την Europol, οι έρευνες που ξεκίνησαν μετά το κλείσιμο του δικτύου έχουν μέχρι στιγμής οδηγήσει στην κατάσχεση 100 τόνων κοκαΐνης, 30 εκατομμυρίων ναρκωτικών χαπιών ναρκωτικών, σχεδόν 1.000 οχημάτων, εκατοντάδων κατοικιών και δεκάδων σκαφών και αεροπλάνων.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας δεν διευκρινίζει αν συνελήφθησαν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες του Encrochat.

Τα μερικά συμπεράσματα των ερευνών που συνδέονται με το ΕncroChat είχαν ήδη ανακοινωθεί από την γαλλική, την ολλανδική και την βρετανική αστυνομία το 2020 και από την γερμανική το 2021.

Το Encrochat πουλούσε τροποποιημένες συσκευές κινητών τηλεφώνων με λογισμικό Android έναντι περίπου 1.000 ευρώ και χρέωνε του χρήστες με υπέρογκα ποσά συνδρομής με την υπόσχεση ότι οι επικοινωνίες τους θα παρέμεναν κρυπτογραφημένες και μυστικές.

Έκλεισε απότομα τον Ιούνιο του 2020 όταν οι άγνωστοι διαχειριστές του προφανώς συνειδητοποίησαν ότι κινδύνευαν να αποκαλυφθούν.

Η Europol είπε ότι η εταιρεία διοχέτευε κρυπτογραφημένες επικοινωνίες μέσω διακομιστών στη Γαλλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP / in.gr


Πηγή