Με ελάχιστο απαιτούμενο δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας 11,5% θα παραμείνουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες για το σύνολο του επόμενου έτους και πιθανώς και για το 2022. Οι τράπεζες έχουν ήδη ενημερωθεί ανεπισήμως από την ΕΚΤ για την απόφαση που έλαβε να επεκτείνει τα προσωρινά μέτρα χαλάρωσης των κεφαλαιακών της απαιτήσεων.
Αναμένεται ότι σήμερα θα σταλούν και οι επιστολές επίσημης ενημέρωσης. Στη γραμμή της ΕΚΤ αναμένεται να κινηθεί και η Τράπεζα της Ελλάδος διατηρώντας τα προσωρινά μέτρα για το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας.
Παρατείνονται, έτσι, τα προσωρινά μέτρα ελάφρυνσης των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας αλλά και οι λειτουργικές ελαφρύνσεις που αποφάσισε η ΕΚΤ στις 12 Μαρτίου.
Βάσει της εν λόγω απόφασής της, οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα μπορούν να λειτουργούν προσωρινά με κεφαλαιακή επάρκεια κάτω από το επίπεδο που ορίζουν οι οδηγίες του Πυλώνα 2 και το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας.
Επέκταση
Τις σχετικές αποφάσεις υπαγόρευσε η βαθιά ύφεση που προκάλεσε η πανδημία στην ευρωπαϊκή οικονομία και τα συνεπακόλουθα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, με κυριότερο την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Με την επέκταση των προσωρινών μέτρων τουλάχιστον έως το τέλος του επόμενου έτους, η ΕΚΤ δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα εξυγίανσης των ισολογισμών τους χωρίς να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την οικονομία.
Μελετώντας, άλλωστε, τις αδυναμίες των ευρωπαϊκών τραπεζών, η ΕΚΤ διαπίστωσε πως ο λόγος βασικών κεφαλαίων των τραπεζών θα παραμείνει μειωμένος κατά 1,9 εκατοστιαίες μονάδες στο 12,6% μέχρι τα τέλη του 2022.
Σημειωτέον ότι το χειρότερο από τα σενάρια που έχει εξετάσει η τράπεζα, και αφορά ένα επιθετικό νέο κύμα της πανδημίας, προβλέπει μείωση των κεφαλαίων των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά 5,7 εκατοστιαίες μονάδες στο 8,8%.
Παράλληλα η ΕΚΤ επεκτείνει τη σύστασή της προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης να μην καταβάλουν μερίσματα τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, ώστε να διατηρήσουν ρευστότητα και να μπορούν να στηρίξουν τη οικονομία που πλήττεται από την πανδημία. Τις καλεί επίσης να μην προχωρήσουν σε επαναγορά μετοχών μέχρι τον Ιανουάριο.
Πρόκειται και πάλι για συστάσεις που είχε εκδώσει η ΕΚΤ τον Μάρτιο με χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Οκτώβριο. Οπως τόνισε, οι τράπεζες της Ευρωζώνης πρέπει να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις επιπτώσεις από ένα νέο κύμα της πανδημίας. Κάλεσε, άλλωστε, τις Αρχές να είναι έτοιμες να παρέμβουν για να αποτρέψουν μια πιστωτική ασφυξία, ενδεχομένως και μέσω μιας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ο στόχος
Σχολιάζοντας τις αποφάσεις σε blog, ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής τραπεζών, Αντρέα Eνρία, τόνισε πως «όλα τα μέτρα και οι δράσεις της τράπεζας στοχεύουν και θα εξακολουθήσουν να στοχεύουν στο να διασφαλίσουν πως ο τραπεζικός τομέας θα είναι ανθεκτικός και θα στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας χορηγώντας τις αναγκαίες πιστώσεις».
Η κατά κάποιον τρόπο ντε φάκτο απαγόρευση κατά της καταβολής μερισμάτων είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες από πλευράς ορισμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στις οποίες η τράπεζα είχε απαντήσει ότι πρόκειται για το τίμημα που καταβάλλουν για τη χαλάρωση των ρυθμίσεων. Σύμφωνα με το Reuters, η παράταση του μέτρου έχει προκαλέσει την αντίδραση δύο ενώσεων τραπεζών της Γερμανίας.
Οι εν λόγω ενώσεις διαμαρτύρονται ότι η απόφαση δεν λαμβάνει υπόψη τις επιμέρους συνθήκες και υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε αρνητική αντίδραση των επενδυτών δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες των τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια.