Χρειάζονται επενδύσεις στην τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων και παράλληλες αλλαγές στα μοντέλα δημόσιας διοίκησης και εκπαίδευσης, που θα αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας.
Η Ελλάδα δεν αποτρέπει την είσοδο ξένων κεφαλαίων, αλλά αντιθέτως αποτελεί έναν ασφαλή και αποδοτικό επενδυτικό προορισμό. Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ανοίξουμε τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν και να τις καταστήσουμε διατηρήσιμες. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, χθες, με αφορμή το συνέδριο που διοργανώνει ο Σύνδεσμος την Παρασκευή 19 του μηνός με θέμα την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ εκτίμησε επίσης ότι ο στόχος για ανάπτυξη 2,8% μπορεί να επιτευχθεί, ίσως μάλιστα να πλησιάσει και το 3% υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις με έμφαση στον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας και της οικονομίας. Σχολιάζοντας τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις ο κ. Φέσσας είπε ότι «οποιαδήποτε διεθνή αστάθεια επηρεάζει τις εξαγωγές και άρα θα επηρεάσει και την Ελλάδα». Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και μόνο σε περίπτωση μιας παγκόσμιας ύφεσης θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.
Ψύχραιμη ήταν η τοποθέτηση του κ. Φέσσα και για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Οσο η κατάσταση παραμένει σε επίπεδο λεκτικών αντιπαραθέσεων δεν προκύπτει κάποιο θέμα αστάθειας», τόνισε.
Μιλώντας για τη βιομηχανία, ο κ. Φέσσας αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και κάλεσε πολιτεία και ακαδημαϊκή κοινότητα να συνεννοηθούν και να συνασπιστούν με τους φορείς της επιχειρηματικότητας στη χάραξη εθνικής στρατηγικής. «Οι προσδοκίες για οικονομική μεγέθυνση τα επόμενα χρόνια έχουν ένα μόνο τρόπο να μετουσιωθούν σε σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης: με επενδύσεις στην τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων και παράλληλες αλλαγές στα μοντέλα δημόσιας διοίκησης και εκπαίδευσης, που θα αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Σημείωσε δε ότι η ελληνική βιομηχανία, παρά την κρίση και τα προβλήματα, διαθέτει πολλές δυναμικές, παραγωγικές επιχειρήσεις, με υψηλή παραγωγικότητα, ισχυρή εξωστρέφεια και σημαντική καινοτομία, που δίνουν σταθερές και αμειβόμενες δουλειές.
Τα στοιχεία που παρουσίασε, πάντως, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΣΕΒ κ. Ξηρογιάννης για την ψηφιακή ωριμότητα της Ελλάδος είναι απογοητευτικά. Το 92,5% των επιχειρήσεων είναι χωρίς στρατηγική 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση στη χρήση προηγμένων συστημάτων στην Ευρώπη, όπως και στις ψηφιακές δεξιότητες στην 25η θέση στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών προς τους πολίτες και στην 27η θέση σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση μητρώων Δημοσίου. Πάντως, εκτίμηση του ΣΕΒ είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει το στοίχημα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνουν η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό της.
Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος μίλησε, χθες, για την πρωτοβουλία διαρκείας του Συνδέσμου προκειμένου να ανοίξει και στην Ελλάδα ο δημόσιος διάλογος για την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού της βιομηχανίας.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε επίσης το περίγραμμα του βιομηχανικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκεμβρίου και στο οποίο θα παρουσιαστούν βέλτιστες πρακτικές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και θα αναζητηθούν ο ενδεδειγμένος οδικός χάρτης, τα κρίσιμα ορόσημα και οι κύριες ανάγκες για τη μετάβαση της βιομηχανίας στη νέα ψηφιακή εποχή.
Περιγράφοντας το «έξυπνο εργοστάσιο» της νέας εποχής ο κ. Ξηρογιάννης μίλησε για μια αλυσίδα παραγωγής όπου από τις πρώτες ύλες μέχρι τις πωλήσεις, Η.Υ. και μηχανές συνδέονται εξ αποστάσεως με αλγόριθμους ευφυΐας που μαθαίνουν και ελέγχουν την παραγωγή με λίγες εισροές από τους χειριστές.