Ενώ μπορεί να γνωρίζετε ότι το φιστικοβούτυρο είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ίσως το βγάζετε από τη λίστα του σούπερ μάρκετ όταν θέλετε να χάσετε μερικά κιλά.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι δύο κουταλιές της σούπας περιέχουν 188 θερμίδες, 144 από τις οποίες προέρχονται από το λίπος, δεν πρόκειται για αυτό που οι περισσότεροι από εμάς θα ονομάζαμε «διαιτητική τροφή».
Κι όμως, πρόσφατη έρευνα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ, έρχεται να μας διαψεύσει, υποστηρίζοντας ότι τα φιστίκια σε όλες τις μορφές τους – συμπεριλαμβανομένου του φιστικοβούτυρου – μπορούν όχι μόνο να μας βοηθήσουν να ξεφορτωθούμε το περιττό βάρος, αλλά και να το διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα.
Τι λέει η έρευνα
Το 2010, επισκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων της κατανάλωσης ξηρών καρπών στην παχυσαρκία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου. O ιατρικός όρος «μεταβολικό σύνδρομο» περιγράφει τη συσσώρευση συμπτωμάτων, όπως η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη που συνδυαστικά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2.
Αυτό που βρήκαν ουσιαστικά ήταν ότι τα φιστίκια και τα καρύδια δεν ανεβάζουν τον γλυκαιμικό δείκτη μετά τα γεύματα, ενώ προσφέρουν στον οργανισμό τις απαραίτητες φυτικές ίνες επιφέροντας το αίσθημα κορεσμού.
Σύμφωνα με τη μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών ή φιστικοβούτυρου (2 φορές την εβδομάδα) συνδέεται με μικρότερη αύξηση βάρους σε διάστημα 8 ετών.
Πώς να εντάξετε το φιστικοβούτυρο στη διατροφή σας
Για να έχετε τα οφέλη από το θρεπτικό φιστικοβούτυρο ενώ παράλληλα να χάνετε βάρος, πρέπει να περιορίσετε την ημερήσια πρόσληψη σε μία μερίδα με δύο κουταλιές της σούπας. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να καταναλώνουν φιστικοβούτυρο λίγο πριν το γεύμα για να μετριάσουν την πείνα τους. Άλλοι το απολαμβάνουν στο πρωινό τους για να αυξήσουν την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.
Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, προτιμήστε ένα φιστικοβούτυρο χωρίς αλάτι και πρόσθετα συστατικά.
Μερικές ιδέες για να το απολαύσετε
- Βουτήξτε φέτες μήλου σε φιστικοβούτυρο
- Αντικαταστήστε τα κρουτόν στη σαλάτα σας με ανάλατα φιστίκια
- Προσθέστε φιστικοβούτυρο σε αποξηραμένα φρούτα
- Αλείψτε φιστικοβούτυρο σε ρυζογκοφρέτες
- Ρίξτε μια κουταλιά της σούπας φιστικοβούτυρου στο γιαούρτι
- Προσθέστε το φιστικοβούτυρο σε ένα smoothie με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
- Ανακατέψτε το φιστικοβούτυρο σε ένα μπολ με βρώμη
Φτιάξτε σπιτικό φιστικοβούτυρο
Για να αποφύγετε τα πρόσθετα λίπη και σάκχαρα, προτιμήστε να φτιάξετε το δικό σας φιστικοβούτυρο.
Τι θα χρειαστείτε:
1 φλιτζάνι καβουρδισμένα φιστίκια
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα μαύρη ζάχαρη
Πώς θα το φτιάξετε:
Χτυπάτε στο μούλτι ένα φλιτζάνι καβουρδισμένα φιστίκια μέχρι να γίνουν χοντρή σκόνη.
Προσθέτετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 πρέζα αλάτι και 1 μαύρη ζάχαρη. Συνεχίστε να δουλεύετε μέχρι το μείγμα να πάρει τη μορφή παχιάς πάστας.
Το φιστικοβούτυρό σας είναι έτοιμο!