Την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιευθεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024 ο οποίος θα έχει παραπάνω ενίσχυση της Υγείας και της Παιδείας, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο MEGA.

«Υπολογίζουμε ότι με όλες τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε αθροιστικά σε ετήσια βάση έως το 2027 για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα εισπράττουμε περίπου 3 δισ. ευρώ τα οποία θα τα χρησιμοποιήσουμε σε πρώτη φάση – θα το δείτε και στον προϋπολογισμό του 2024 που θα δημοσιευθεί την άλλη εβδομάδα – θα έχει παραπάνω ενίσχυση της Υγείας πρωτίστως και της Παιδείας » σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Επανέλαβε πως «όλα τα παραπάνω χρήματα που θα εισπραχθούν από τους ελεύθερους επαγγελματίες θα πάνε στην Υγεία και στην Παιδεία» και πρόσθεσε πως «ο στόχος μας είναι στο τέλος της διαδρομής, με όλες τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής να περιοριστούν περαιτέρω οι φορολογικοί συντελεστές. Διότι ένα από τους λόγους που έχουμε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ελλάδα για όλους είναι και η φοροδιαφυγή. Διότι εισπράττουμε τελικά περισσότερα χρήματα από λιγότερους».

Για τον περιορισμό των μετρητών έως 500 ευρώ

Επίσης μίλησε για τον περιορισμό των μετρητών έως 500 ευρώ. «Αυτό ισχύει ήδη καθώς μπορούμε να πληρώνουμε μετρητά μέχρι 500 ευρώ. Ισχύει αυτό εδώ και 12 χρόνια. Απλώς το πρόστιμο είναι 100 ευρώ» είπε και ανέφερε ένα παράδειγμα για το τι ισχύει σήμερα. «Εάν κάποιος κάνει μια συναλλαγή ύψους 600 ευρώ με μετρητά και τον πιάσουν, τότε θα πληρώσει επιπλέον 100 ευρώ. Τώρα λέμε ότι είναι το διπλάσιο της συναλλαγής το πρόστιμο. Άρα θέλουμε να δημιουργήσουμε την αίσθηση ότι εδώ εάν υπάρχει κάποια καταγγελία και πιαστεί κανείς και υπάρχει θέμα, τότε θα έχει μια μεγάλη καμπάνα. Αυτό το κάνουμε για να περιοριστεί η χρήση του μετρητού και επομένως να έχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές και άρα έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα ως προς την φοροδιαφυγή» σημείωσε με έμφαση.

Μεικτή Επιτροπή

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν οι τράπεζες θα μειώσουν τις τιμές των POS που πληρώνουν τα μαγαζιά για να τα πάρουν. Για το θέμα αυτό είμαστε σε επαφή με τις τράπεζες, με αυτούς που έχουν τα POS αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους, απάντησε ο κ. Χατζηδάκης. «Θα προχωρήσουμε με ένα πνεύμα κοινής λογικής. Αλλά το βασικό είναι πως εάν τα POS εγκαθίστανται μια φορά, τότε δημιουργείται ένα καινούριο κλίμα στην αγορά, δημιουργούνται καινούριοι κανόνες παιχνιδιού και υπάρχει διαφάνεια” πρόσθεσε και προανήγγειλε πως δημιουργηθεί μια μεικτή Επιτροπή.

«Τώρα θα κάνουμε μια μεικτή Επιτροπή που θα είναι το υπουργείο και οι εκπρόσωποι όλων των κλάδων και θα μαζευόμαστε πάρα πολύ συχνά τους επόμενους μήνες. Διότι ο στόχος είναι τους πρώτους μήνες του 2024 τα POS να έχουν συνδεθεί με τις ταμειακές μηχανές. Άρα έχουμε μια πολυεπίπεδη προσπάθεια για φοροδιαφυγή ».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ


enikonomia.gr