Ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα μας κορυφώνεται και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προφυλαχτούμε από τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες και τον ήλιο που καίει.

Ορισμένα μέρη του σώματος είναι πιο πιθανό να υποστούν ηλιακά εγκαύματα από άλλα. Για παράδειγμα, τα χείλη είναι ένα ιδιαίτερα ευάλωτο σημείο, αλλά συχνά τα παραβλέπουμε όταν πρόκειται για την αντηλιακή προστασία είναι τα χείλη.

Όταν απλώνουμε αντηλιακό μόνο στο πρόσωπο και το σώμα μας, τα χείλη μας μένουν ανυπεράσπιστα απέναντι στις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Ωστόσο, ακόμη και αν εφαρμόζετε αντηλιακό, μπορεί να το βγάζετε άθελά σας όταν γλείφετε τα χείλη σας, ασυναίσθητα.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προστατεύσετε τα χείλη σας αυτές τις ζεστές μέρες που διανύουμε:

Lip balm με SPF

Ακριβώς όπως φροντίζετε το δέρμα σας πριν βγείτε στον ήλιο, το ίδιο πρέπει να κάνετε και με τα χείλη σας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Academy of Dermatology (AAD) διαπίστωσε ότι τα lip balms με SPF αύξησαν σημαντικά την προστασία των χειλιών από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Μην ξεχνάτε να εφαρφμόζετε τακτικά και μετά μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση. Αν προσπερνάτε γενικά το αντηλιακό επειδή φοράτε κραγιόν ή λιπ γκλος που δεν θέλετε να το αφαιρέσετε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες UV θα διαπεράσουν το προϊόν αν δεν περιέχει SPF.

Καπέλο

Ένα καπέλο με φαρδύ γείσο μπορεί να σας βοηθήσει να σκιάσετε το πρόσωπό σας και να προστατεύσετε τα χείλη σας από τον ήλιο. Η έρευνα δείχνει ότι, η χρήση καπέλου με γείσο τουλάχιστον 7 εκατοστών μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στο πρόσωπο και τα χείλη.

Αναζητήστε σκιά

Εάν είναι δυνατόν, παραμείνετε στη σκιά κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών ωρών της ημέρας, συνήθως από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ., καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε όλων των ειδών βλάβης από τον ήλιο.

vita.grΠηγή