Χειμωνιάτικο μπριάμ με φτερούγες κοτόπουλου


Απλό αλλά πεντανόστιμo φαγητό με ταπεινά, οικονομικά υλικά.

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄ Μαγείρεμα + Ψήσιμο: 35΄

Υλικά για 4 άτομα
800 γρ. φτερούγες κοτόπουλου

3 μέτρια καρότα, κομμένα σε μπαστουνάκια πάχους 1,5 εκ.

200 γρ. μπρόκολο, σε μικρά μπουκετάκια

200 γρ. κουνουπίδι, σε μικρά μπουκετάκια

2 μέτρια παντζάρια, κομμένα κυδωνάτα

70 ml γλυκό κόκκινο κρασί (π.χ. Μαυροδάφνη)

30 ml χυμός λεμονιού

τα φυλλαράκια από 3 – 4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένα (ή 1/2 κουτ. σούπας ξερό) + 1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο (στο σερβίρισμα)

1/2 κουτ. γλυκού κρόκος Κοζάνης σε σκόνη ή 5 – 6 στήμονες (προαιρετικά)

4 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες

80 ml ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Βράζουμε σε ένα μικρό τηγάνι το ελαιόλαδο, το γλυκό κρασί και το λεμόνι σε χαμηλή φωτιά για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ρίχνουμε το θυμάρι, τον κρόκο Κοζάνης και το σκόρδο, ανακατεύουμε για 1 – 2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα λαχανικά και τις φτερούγες και περιχύνουμε με το μείγμα του τηγανιού. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου ή ένα μεγάλο ταψί που να χωράει τα λαχανικά και το κοτόπουλο ακριβώς και τα αραδιάζουμε με μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Αν δούμε ότι παίρνουν χρώμα χωρίς να έχουν ψηθεί, σκεπάζουμε για λίγο με αλουμινόχαρτο. Σερβίρουμε με ψωμί ή ρύζι σπυρωτό.

Τι πίνουμε: Chardonnay ή  ένα βαρελάτο Ασύρτικο από τη Στερεά Ελλάδα.



Πηγή