Τα νερά κατακλύζουν πόλεις και χωριά της περιοχής, χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ διάχυτος είναι ο φόβος για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, που βρίσκεται μεν βορειότερα, όμως είναι στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Χιλιάδες εκκενώνουν
Τα νερά του Δνείπερου ξεχύνονται με ορμή από το ρήγμα στο τεράστιο φράγμα της Νόβα Καχόβκα στην ελεγχόμενη από τη Μόσχα περιοχή της νότιας Ουκρανίας. Το ύψους 30 μέτρων φράγμα καταστράφηκε στο σημείο όπου βρισκόταν το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που χτίστηκε επί σοβιετικής εποχής, πριν από 7 δεκαετίες.
Στη διπλανή ομώνυμη πόλη, τα νερά ανεβαίνουν διαρκώς, η στάθμη ξεπέρασε τα 11 μέτρα, απειλώντας τουλάχιστον 80 πόλεις και χωριά στις όχθες του Δνείπερου. Δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν, χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν για να σωθούν.
Η κεντρική πλατεία στη Νόβα Καχόβκα μετατράπηκε σε λίμνη όπου κάνουν βουτιές κύκνοι, στα πεζοδρόμια εμφανίστηκαν κάστορες, ακόμη και ελάφια που απέδρασαν από τον ζωολογικό κήπο.
Τα νερά του Δνείπερου κατέκλυσαν τους δρόμους.
Φόβοι για μεγαλύτερη καταστροφή
Από τον τεράστιο όγκου του νερού, κινδυνεύει και η Κριμαία, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια που βρίσκεται 150 χιλιόμετρα βορειότερα από το φράγμα.
Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον θα τροφοδοτείται με νερό ο ταμιευτήρας που χρησιμοποιείται από το εργοστάσιο για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων. Όσο περισσότερο νερό φεύγει από το κατεστραμμένο φράγμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος, ωστόσο, προς το παρόν, δεν αναφέρεται πρόβλημα.
Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας λέει ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνο και ότι ο διευθυντής της θα πάει στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα. Το βέβαιο είναι ότι για τις προσεχείς ημέρες αναστέλλονται τα όποια σχέδια ουκρανικής αντεπίθεσης στην περιοχή που πλημμυρίζει, όμως θα μπορούσε να εκδηλωθεί σε άλλα σημεία, δηλαδή πιο κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και μια εκδοχή για το φράγμα που δημοσιεύεται στον αμερικανικό Τύπο, ότι δεν ανατινάχθηκε αλλά ότι σε δορυφορικές φωτογραφίες των τελευταίων ημερών, διακρίνονται ζημιές και σταδιακή υποχώρηση κάποιων τμημάτων του.
Εφιαλτικό είναι και το σενάριο της πλήρους κατάρρευσης του φράγματος. Η πόλη της Χερσώνας και δεκάδες πόλεις και χωριά αναμένεται να βρεθούν εντελώς κάτω από το νερό.
Αλληλοκατηγορίες
Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή. Η Μόσχα προκαλεί μαζικό οικολογικό όλεθρο, λέει το Κίεβο και έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με νέες εκρήξεις, πιθανώς από νάρκες.
«Το φράγμα ναρκοθετήθηκε. Το ναρκοθέτησαν και το ανατίναξαν οι Ρώσοι εισβολείς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή οικολογική καταστροφή στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Για σαμποτάζ των Ουκρανών με σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον και δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, μιλά η Μόσχα.
«Προφανώς αυτή η πράξη δολιοφθοράς συνδέεται με το γεγονός ότι οι Ουκρανοί, που ξεκίνησαν μεγάλης κλίμακας επιθετικές ενέργειες, δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Οι ουκρανικές Αρχές εκκενώνουν τα χωριά στη δυτική όχθη του Δνείπερου. Οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις που ελέγχουν την ανατολική όχθη του μεγάλου ποταμού, λένε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, όμως και εκείνοι απομακρύνουν τον πληθυσμό.
Πηγή