Τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν τις εικόνες από το κατεστραμμένο φράγμα στη Νόβα Καχόβσκα.

Τεράστια ποσότητα νερού είναι πια ανεξέλεγκτη και κατευθύνεται προς τις παρόχθιες πόλεις του Δνείπερου ποταμού.

Ήδη, αρκετοί οικισμοί έχουν πλημμυρίσει και κάποιοι έχουν εκκενωθεί.

Η περιοχή ανήκει στις ρωσικές δυνάμεις και σύμφωνα με τον Ρώσο δήμαρχο που έχει τοποθετηθεί, η ζημιά δεν μπορεί να επισκευαστεί.

«Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να επισκευαστεί. Νομίζω ότι πρέπει να ξαναχτίσουμε αυτόν τον υδροηλεκτρικό σταθμό από την αρχή, όπως το 1950».

Στις όχθες του ποταμού Δνείπερου υπάρχουν 14 οικισμοί όπου κατοικούν 22.000 άνθρωποι που αντιμετωπίζουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Η ανησυχία όμως είναι πολύ μεγαλύτερη για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

«Γίνονται εκκενώσεις. Το φράγμα στον Δνείπερο ποταμό είναι μέρος του υδροηλεκτρικού σταθμού της Καχόβκα και απέχει 153 χιλιόμετρα από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια», λέει σε ρεπορτάζ του το Skynews.

Η έκρηξη στο φράγμα μείωσε σε μεγάλο βαθμό τηn στάθμη του νερού στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα αποθέματα του νερού που χρησιμοποιούνται για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Αλληλοκατηγορίες

Ακόμα είναι ασαφές το τι ακριβώς συνέβη. Αν δηλαδή το φράγμα δέχθηκε πυραυλική επίθεση ή παγιδεύτηκε με εκρηκτικά, με τους Ρώσους να κατηγορούν τους Ουκρανούς.

«Εχθές βράδυ το Κίεβο διέπραξε ακόμα ένα έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας. Εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στις πύλες του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβσκα».

Από την άλλη, υψηλόβαθμα ουκρανικά στελέχη δηλώνουν ότι η καταστροφή του φράγματος είναι ουσιαστικά μια νέα φάση της ρωσικής επίθεσης.

«Οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να έχουν ανατινάξει αυτό το φράγμα γιατί τροφοδοτεί την κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία, αλλά και για τους Ρώσους θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ‘όπλο’ με στόχο να κάνει πιο δύσκολο για τις ουκρανικές δυνάμεις να περάσουν τον Δνείπερο προς την Κριμαία στο πλαίσιο μία πιθανής αντεπίθεσης».

Το φράγμα, με τριάντα μέτρα ύψος και 3,2 χιλιόμετρα μήκος, οικοδομήθηκε το 1956 επί Σοβιετικής Ένωσης και τροφοδοτεί τη νότια Ουκρανία και την Κριμαία, ενώ συγκρατούσε 18,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.


Πηγή