Χοιρινό με σέλινα φρικασέ

Παραδοσιακό φαγητό της Μάνης, που το έφτιαχναν συνήθως από τα ψαχνά του οικόσιτου χοίρου. Αποτελεί έως σήμερα επίσημο γεύμα.

Προετοιμασία: 1 ώρα, Μαγείρεμα: περίπου 1 ώρα

Υλικά για 4 άτομα:

  • 1 κιλό κρέας χοιρινό (προτιμότερο από σπάλα), σε μικρές μερίδες
  • 1½ κιλό σέλινο, καθαρισμένο από τα πολύ χοντρά κοτσάνια, σε κομμάτια 5 εκ.
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε καρέ
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 αυγά
  • χυμός από 1 – 2 λεμόνια (ανάλογαμε το πόσο ξινό το θέλουμε)

Διαδικασία:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος. Τα σοτάρουμε για 3 – 4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά από την κάτω πλευρά, να ξεκολλάνε και να γυρίζουν εύκολα. Τα σοτάρουμε και από την άλλη πλευρά και προσθέτουμε το κρεμμύδι.

Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσει και να ξανθύνει και προσθέτουμε τον πελτέ. Ανακατεύουμε καλά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί το κρέας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι να γίνει το κρέας.

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ζεματίζουμε το σέλινο για 2 – 3 λεπτά, να καμφθεί η δριμεία γεύση του. Μεταφέρουμε το σέλινο μέσα στην κατσαρόλα με το κρέας και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να γίνει το σέλινο και σχεδόν να δέσει η σάλτσα.

Σε δύο μπολ χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια (με το σύρμα ή το μίξερ χειρός) μέχρι να γίνουν μια ελαφριά μαρέγκα. Προσθέτουμε σταδιακά τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα, ενώ στο τέλος ενσωματώνουμε στο μείγμα και το χυμό του λεμονιού με σταθερή ροή.

Σβήνουμε τη φωτιά και με μια κουτάλα παίρνουμε λίγο-λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας και το ρίχνουμε στο αυγολέμονο πολύ αργά, ανακατεύοντας.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, ώστε το αυγολέμονο να ζεσταθεί αρκετά. Προσθέτουμε στο φαγητό τη σάλτσα και ανακινούμε την κατσαρόλα για να πάει παντού. Αποσύρουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε.

Ελένη Τζικάκου από το βιβλίο της «Η παραδοσιακή διατροφή στη Μάνη»

kathimerini.gr

Πηγή