Το διαζύγιο είναι μια δύσκολη απόφαση και μια ψυχικά κοστοβόρα διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας διατηρούμε τη δύναμη και την ελπίδα μας όσο πιο σταθερά γίνεται. Λιγότερη σημασία σε αυτήν την περίπτωση έχει η λεκτική διατύπωση καθαυτή, από ό,τι ο τρόπος με τον οποίο βιώνεται το μήνυμα στην πράξη.

Τι πρέπει να κάνετε:

Η έγκαιρη εξοικείωση του παιδιού με την έννοια του διαζυγίου πριν από την εμπειρία του. Μιλήστε στο παιδί σας για αυτή τη μορφή οικογένειας, της οικογένειας στην οποία η μαμά και ο μπαμπάς ζουν σε διαφορετικά σπίτια, ώστε να την αναγνωρίζει ως αποδεκτή, λειτουργική και ασφαλή.

Η διατήρηση της μέγιστης δυνατής σταθερότητας στην καθημερινότητα του παιδιού. Είναι κρίσιμη η σημασία του να μείνει για το παιδί ίδιο ό,τι δεν είναι απολύτως αναγκαίο να αλλάξει, τόσο σε επίπεδο φυσικών συνθηκών όσο και σε επίπεδο συμπεριφοράς.

Η διάκριση της εμπειρίας των γονιών από αυτήν του παιδιού. Όπως αναφέραμε, οι γονείς πενθούν για κάτι που δεν αφορά το παιδί, επομένως είναι απαραίτητο εκείνο να γνωρίζει ότι παραμένει ασφαλές από τις απώλειες που αναπόφευκτα παρατηρεί ότι βιώνουν εκείνοι.

Κατ’ επέκταση η ειλικρίνεια στην πράξη. Είναι σημαντικό μάθημα ψυχικής ανθεκτικότητας για το παιδί να δει τους γονείς του να υπερβαίνουν δυσκολίες, να τους ακούσει να αυτοπαρακινούνται, να αυτοπαρηγορούνται, να ελπίζουν και να μην παραιτούνται, όπως και να συμφωνούν παρά τις διαφωνίες τους και να ενώνουν δυνάμεις για κάτι σημαντικότερο από αυτές: την αμείωτη αγάπη τους για το ίδιο.

Η επιβράβευση. Όπου είναι αναπόφευκτη η ανάγκη δημιουργίας νέων συνηθειών για το παιδί, ειδικά στην αρχή, επιβραβεύστε την επιτυχή υιοθέτησή τους εντονότερα από ό,τι εκείνο αναμένει.

H πρωτοβουλία. Το παιδί χρειάζεται από νωρίς να μάθει πως είναι σε θέση να επιδρά σε όσα συμβαίνουν γύρω του και δεν είναι έρμαιο των καταστάσεων, συνεπώς δώστε του την ευκαιρία να σας ενθαρρύνει, να σας παρηγορήσει, να σας βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο, και επισημάνετέ του τα ευεργετικά αποτελέσματα των πρωτοβουλιών του σε αυτή τη δύσκολη μετάβαση.

Καλό είναι να αποφεύγονται συμπεριφορές και δραστηριότητες που δύσκολα θα διατηρηθούν σταθερές στη νέα καθημερινότητα π.χ. την ενασχόληση του παιδιού με ένα χόμπι ιδιαίτερα «ακριβό» για εμάς είτε σε χρόνο είτε σε χρήμα, με την πρόθεση να του αποσπάσουμε την προσοχή από τη δυσκολία που βιώνει.

Ο συνδυασμός «παιδί και διαζύγιο» δεν είναι πια ταμπού. Όπως προαναφέραμε, πρόκειται για μια δύσκολη και κοστοβόρα συναισθηματικά μετάβαση, στην οποία θα ανταπεξέλθουμε καλύτερα και από την οποία θα ανακάμψουμε γρηγορότερα χωρίς επιπρόσθετα βάρη.

govastileto.gr/


Πηγή