«Να σωπαίνει ή να λέει κάτι καλύτερο από τη σιωπή»προέτρεψε την αξιωματική αντιπολίτευση ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι η συνολική δημόσια περιουσία που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο ίδιο ύψος που είχε βρει από τη ΝΔ, η οποία στο τέλος του 2014 ανήρχετο στα 28 δισ. ευρώ.
Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας στις 31.12.2014, η εικόνα των συνολικών ταμειακών διαθεσίμων του Κράτους και των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, ήταν η εξής:
1ον. Τα ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης, με βάση το Δελτίο Δημοσίου Χρέους, ήταν 2,6 δισ. ευρώ.
2ον. Τα ταμειακά διαθέσιμα των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, με βάση τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ΟΔΔΗΧ, ήταν 13,4 δισ. ευρώ.
3ον. Τα repos, από μηδέν (0) που ήταν στις 31.12.2013, διαμορφώθηκαν, σύμφωνα με το Δελτίο Γενικής Κυβέρνησης, στα 8,6 δισ. Ευρώ.
Συνεπώς, τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους, στο τέλος του 2014, ανέρχονταν στα 16 δισ. Ευρώ. Εάν στα 16 δισ. ευρώ συνυπολογίσουμε ότι, στο τέλος του 2014, η αποτίμηση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες ήταν 11,6 δισ. ευρώ, τότε η συνολική «δημόσια περιουσία» που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονταν περίπου στα 28 δισ. Ευρώ, είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Ακολούθως, ο κ. Σταϊκούρας άσκησε έντονη κριτική στα οικονομικά πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τη δυνητική και στη συνέχεια υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του Κράτους και των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, στις εμπορικές τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο υπουργός Οικονομικών στάθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία από τον προκάτοχό του (8/2017) του λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, με τίτλο «Ελληνικό Δημόσιο – Λογαριασμός Δημιουργίας Αποθεματικού Προσόδων από τις αγορές Κεφαλαίου», με πιστώσεις από τη μεταφορά των εξής 3 ποσών:
• Του καθαρού εσόδου κατόπιν υποδείξεως του ΟΔΔΗΧ, που προκύπτει από την προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου στην αγορά κεφαλαίων μέχρι τη λήξη του τρίτου προγράμματος στήριξης.
• Ποσών κατόπιν υποδείξεως του ΟΔΔΗΧ, που προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, με σκοπό τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος για την ασφαλή πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.
• Ποσών από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου.
Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, ο συγκεκριμένος λογαριασμός, και μόνο, αποτελεί το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας», όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Τσακαλώτος, με άρθρο του στη «Ναυτεμπορική», στις 23.12.2019, και όχι τα ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης και των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. “Και αυτό το ποσό δεν μπορεί να αξιοποιηθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, μέσα μάλιστα από αυστηρές διαδικασίες και προϋποθέσεις” υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.
Συνοψίζοντας τα στοιχεία της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σταϊκούρας είπε:
1ον. Τα repos, από 8,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, διαμορφώθηκαν στα 19,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019, και σήμερα είναι στα 33,8 δισ. ευρώ.
2ον. Τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα Κράτους και Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, από 16 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, διαμορφώθηκαν στα 27 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019, χωρίς τον ειδικό Λογαριασμό, και σήμερα είναι στα 21 δισ. Ευρώ.
3ον. Η αποτίμηση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες, από 11,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, κατρακύλησε στο 1,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019.
Συνεπώς, παρατήρησε ο κ. Σταϊκούρας, η συνολική «δημόσια περιουσία», από 28 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, διαμορφώθηκε στο ίδιο ύψος τον Ιούνιο του 2019, χωρίς τον ειδικό λογαριασμό.
Εν συνεχεία ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι στο τέλος Μαρτίου, το συνολικό «ταμείο» ανέρχεται στα 36,6 δισ. ευρώ, και αναλύεται ως εξής:
• 15,7 δισ. ευρώ, που αποτελείται, κυρίως, από την τελευταία εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προς τη χώρα μας και τα υπερ-πλεονάσματα της προηγούμενης περιόδου (9 δισ. ευρώ από δόση του ΕΜΣ [που δεν πήγε στην πραγματική οικονομία], 3 δισ. ευρώ από εκδόσεις χρέους και 3,7 δισ. ευρώ από τα υπερ-πλεονάσματα].
Το ποσό αυτό χρειάστηκε «να κρατηθεί στην άκρη» λόγω της αναξιοπιστίας της τότε Κυβέρνησης και της αδυναμίας της να δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο από τις αγορές.
• 10,7 δισ. ευρώ, που είναι τα διαθέσιμα των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, που τηρούνται σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
• 10,2 δισ. ευρώ, που είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης.
Απαντώντας στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη χρήση των πόρων αυτών στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι από τη μια κατηγορεί ότι τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχουμε λάβει, δεν είναι αρκετά και από την άλλη κατηγορεί ότι μειώνουμε τα ταμειακά διαθέσιμα. Ενώ παρουσιάζει ένα πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους 26,3 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, στη συνέχεια ζητά τη στήριξη κλάδων με επιπλέον πόρους, που δεν είχαν συμπεριληφθεί στις αρχικές προτάσεις της. «Δηλαδή, η Αξιωματική Αντιπολίτευση υιοθετεί πλήρως τη λογική του “περάστε κόσμε”. Το “Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”, στα καλύτερά του!» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Σταϊκούρα, «αθροίζοντας μόνο τα δημοσιονομικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ και τις φορολογικές και ασφαλιστικές αναστολές, ο συνολικός λογαριασμός προσεγγίζει τα 26 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τα ταμειακά διαθέσιμα» και «έτσι η χώρα θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει πόρους και από τον “ειδικό λογαριασμό”, οδεύοντας ουσιαστικά προς ένα νέο μνημόνιο. Εμείς αυτό θα το αποφύγουμε» διαβεβαίωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Σχολιάζοντας την εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το μέτρο των αναστολών δεν θα έχει ούτε δημοσιονομικό κόστος, «αφού οι υποχρεώσεις θα αποπληρωθούν, απλώς σε διαφορετικό χρονικό διάστημα», σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «παραβλέπει όμως ότι η πλήρης εξόφλησή τους, με βάση το χρόνο των αναστολών, θα ξεπεράσει τα όρια του τρέχοντος οικονομικού έτους, δημιουργώντας και δημοσιονομικό κόστος. «Τελικά, η αξιωματική αντιπολίτευση αυτά τα λέει για να τα πει ή τα λέει από άγνοια κινδύνου» αναρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών.
Επίσης αναφέρθηκε στην «αυθαίρετη» εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι επιστροφές κερδών, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ, από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί το Ευρωσύστημα [ANFAs και SMPs], μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα, «μολονότι η ίδια είχε δεσμευθεί, από το 2018, η καταβολή τους να γίνει σε δόσεις, έως τον Ιούνιο του 2022, και υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων της ενισχυμένης εποπτείας, στην οποία η ίδια μας έβαλε».
Καταλήγοντας, ο κ, Σταϊκούρας είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες, με αισθήματα ευθύνης και δικαίου, για να ανταποκριθεί στην παρούσα πρωτόγνωρη κατάσταση, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, με γνώμονα τη βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, αλλά και με το βλέμμα στη μετά-κορονοϊό εποχή. «Το πότε, το πώς και σε ποιο βαθμό θα αξιοποιήσει το κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της, αποτελεί συνάρτηση της χρονικής διάρκειας, της έντασης και της εξέλιξης του προβλήματος. Σας καλώ να προσπαθήσουμε, αθροίζοντας δυνάμεις, να λειτουργήσουμε από την ίδια πλευρά του «τραπεζιού», για να αντιμετωπίσουμε την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Οι συνθήκες το επιβάλλουν».
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ