Στα “μανταλάκια” θα βγάλει στις 31 Ιουλίου η ΑΑΔΕ τα ονόματα των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν έχουν εξοφλήσει έως τις 24 Ιουλίου τις οφειλές τους ή δεν τις έχουν τακτοποιήσει σε δόσεις.
Δηλαδή εάν οι οφειλέτες αυτοί δεν πράξουν αυτό, τότε θα γίνει η διαπόμπευσή τους με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους και των χρεών τους από την ΑΑΔΕ, σε αναλυτική λίστα των μεγαλοοφειλετών που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της. Σημειώνεται δε πως η Αρχή έχει αποστείλει από τις 9 Ιουλίου ηλεκτρονικό μήνυμα στους οφειλέτες να προβούν στην παραπάνω ενέργεια.
Πώς θα δημοσιοποιηθούν οι λίστες των οφειλετών
Πάντως στο φως της δημοσιότητας θα δοθούν δύο ξεχωριστές λίστες, η μία θα αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία και τελωνεία και η άλλη προς τον ΕΦΚΑ. Αυτές θα περιλαμβάνουν τα στοιχεία των πολιτών που έχουν οφειλές άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας κατά τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023 μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.
Ουσιαστικά στη “μαύρη λίστα” θα συμπεριληφθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν:
- βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ προς την Εφορία και η εξόφληση της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.
- βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ και η εξόφληση της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του ΚΕΑΟ.
Στη λίστα των οφειλετών φυσικών προσώπων θα αναγράφεται:
- ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου,
- το επώνυμο,
- το όνομα,
- το όνομα πατέρα,
- η βασική οφειλή
- και τα συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.
Στη λίστα των οφειλετών νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων θα δημοσιοποιηθούν:
- ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου,
- η επωνυμία,
- η διεύθυνση έδρας,
- η βασική οφειλή και τασυνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.
Αξιοσημείωτο είναι δε πως μετά την δημοσιοποίηση των οφειλετών, δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.
Τι άλλο προβλέπεται για τους μεγαλοοφειλέτες
Επίσης η υφιστάμενη νομοθεσία αναφέρει πως οι μεγαλοοφειλέτες που δεν έχουν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
Τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης:
α) 1 τουλάχιστον έτους εάν το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ.
β) 3 τουλάχιστον ετών εάν το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.
Οι εξαιρέσεις
Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία από την δημοσιοποίηση της λίστας εξαιρούνται:
- οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής
- οι οφειλές που τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
- οι οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
- οι οφειλές των αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
- οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.
enikonomia.gr