Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής τονίζει ότι υπήρχαν πρόσωπα που ήθελαν να εμποδιστεί η έρευνα για το σκάνδαλο τον παράνομων παρακολουθήσεων και του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator.
«Αναφέρομαι στις αντιδράσεις εκείνων, οι οποίοι, για πολλούς και ποικίλους λόγους, δεν ήθελαν να προχωρήσουν οι έρευνες και οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ και, σε κάθε περίπτωση, δεν ήθελαν πάντως να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών. Αντιδράσεις, οι οποίες εξελίχθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις σε σοβαρές αντιθεσμικές παρεμβάσεις, μέσω των οποίων αμφισβητήθηκε η ίδια η ανεξαρτησία της Αρχής, με απειλητικούς μάλιστα υπαινιγμούς», τόνισε ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ.
Το κόμμα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δήλωσε: «Στις παρακολουθήσεις η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει να επιδείξει αξιοζήλευτες επιδόσεις, εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς».
Η αποκάλυψη της υπόθεσης των παράνομων παρακολουθήσεων οδήγησε σε δραστική μείωση των αιτημάτων άρσης του απορρήτου τόσο από την ΕΥΠ όσο και από την ελληνική αστυνομία.
Η εφημερίδα «Τα Νέα» αποκαλύπτει ότι το 2021 υπήρξαν 22180 αιτήματα προς την ανεξάρτητη αρχή για την άρση απορρήτου, ενώ το 2022 ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο μισό, καθώς τα αιτήματα έφτασαν τα 10.119.
Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης που έχει αναλάβει την έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών εξετάζει μάρτυρες ενώ σύμφωνα με πληροφορείς έχει αποστείλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε άλλες χώρες από τις οποίες φαίνεται να λειτουργούσε το παράνομο λογισμικό.
Πηγή