Χριστουγεννιάτικο Cheesecake με βάση από μελομακάρονα
Μια ενδιαφέρουσα γευστικά παραλλαγή του κλασικού Cheesecake , με εκπληκτική βάση από μελομακάρονα για να αξιοποιήσετε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά που αυτό τον καιρό είναι σε αφθονία!
Το Cheesecake είναι ένα αγαπημένο γλυκό που απολαμβάνουμε σε διάφορες εκδοχές. Αυτή η συνταγή με βάση από μελομακάρονα ταιριάζει… γάντι με τη χριστουγεννιάτικη διάθεση των ημερών.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι απλά:
300 γρ. μελομακάρονα
50 γρ. βούτυρο μαλακό
Για την κρέμα
400γρ. τυρί κρέμα (ανθότυρο ανάλατο ή μασκαρπόνε ή ρικότα)
100 γρ. ζάχαρη
4 φύλλα ζελατίνας
200 ml γάλα εβαπορέ
400ml κρέμα γάλακτος
λίγο αλάτι
2 αυγά, ξεχωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια
βύσσινο γλυκό του κουταλιού (προαιρετικά)
Επί το έργον:
Ετοιμάζετε τη βάση για το cheesecake ζεσταίνοντας το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Τρίβετε τα μελομακάρονα μπλέντερ και τα ανακατεύετε με το βούτυρο. Στρώνετε το μείγμα σε μία φόρμα με κινητά τοιχώματα και πιέζετε για να καλυφτεί ο πάτος και τα πλαϊνά.
Βάζετε τη φόρμα στο ψυγείο να παγώσει. Μουλιάζετε τις ζελατίνες σε κρύο νερό. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε τους κρόκους, τη ζάχαρη, το αλάτι και το εβαπορέ και χτυπάτε με το σύρμα. Αφού το μείγμα ζεσταθεί, χωρίς να βράσει, ρίχνετε τις ζελατίνες στραγγισμένες και ανακατεύετε να διαλυθούν καλά . Αφήνετε το μείγμα να γίνει χλιαρό. Χτυπάτε το τυρί κρέμα στο μίξερ να γίνει σαν κρέμα και το ανακατεύετε μαζί με το λικέρ και το μείγμα κρόκων – γάλακτος και ζελατίνης.
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για να γίνει σφιχτή και ανακατεύετε τη μισή με το μείγμα τυριού. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα ενσωματώνετε και αυτά στο μείγμα του τυριού με απαλές κινήσεις. Αδειάζετε το μείγμα πάνω στη βάση μπισκότου και βάζετε στο ψυγείο να παγώσει.
Κόβετε το cheesecake σε τριγωνικά κομμάτια γαρνίρετε με το βύσσινο και σερβίρετε.
Πηγη: infokids.gr, dogma.gr