Χριστουγεννιάτικος κορμός
Υλικά για 4-6 άτομα
Για το παντεσπάνι
- 200 γραμμάρια κουβερτούρα
- 1/4 φλιτζανιού κακάο
- 1/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
- 6 αυγά
- 3 φύλλα λαδόκολλας
Για την κρέμα
- 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένη ψίχα από βρασμένα κάστανα
- 1 φλιτζάνι μασκαρπόνε
- 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
- Για την επικάλυψη
- 350 γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
- 1 σφηνάκι μπράντι
Εκτέλεση
- Βάζετε σε μπεν μαρί 200 γραμμάρια κουβερτούρα, 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και 2 κουταλιές νερό και περιμένετε να λιώσει η κουβερτούρα.
Για το παντεσπάνι
- Χωρίζετε τους κρόκους και τα ασπράδια των αυγών.
- Χτυπάτε τους κρόκους των αυγών με τη μισή ποσότητα ζάχαρης μέχρι να αφρατέψουν.
- Χτυπάτε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη σε μαρέγκα.
- Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα στην κουβερτούρα που έχει λιώσει 1/4 φλιτζανιού αλεύρι και τους χτυπημένους κρόκους αυγών.
- Τελευταία ρίχνετε τη μαρέγκα και ανακατεύετε.
- Βάζετε τη λαδόκολλα πάνω σε ένα ταψί διαστάσεων 30×40 περίπου.
- Ανοίγετε το φούρνο ώστε να προθερμανθεί.
- Απλώνετε το μείγμα που φτιάξατε στο ταψί και το βάζετε στο φούρνο να ψηθεί στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.
- Όταν ψηθεί το μείγμα αυτό, που θα αποτελέσει τη βάση, δηλαδή το παντεσπάνι για τον κορμό που φτιάχνετε, το γυρίζετε ανάποδα.
- Πασπαλίζετε ένα φύλλο λαδόκολλα με κακάο και ακουμπάτε πάνω το παντεσπάνι.
- Βγάζετε τη λαδόκολλα, τυλίγετε το παντεσπάνι ώστε να σχηματιστεί ένα ρολό και το αφήνετε στην άκρη λίγη ώρα, για να κρυώσει.
- Βράζετε τα κάστανα και μόλις είναι έτοιμα, τα ψιλοκόβετε.
Για την κρέμα
- Χτυπάτε σε μεγάλη ταχύτητα 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος,1 φλιτζάνι μασκαρπόνε και 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένη ψίχα από βρασμένα κάστανα.
- Για την επικάλυψη του κορμού, βάζετε σε μια κατσαρόλα 3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος.
- Ανοίγετε τη φωτιά και περιμένετε να ζεσταθεί.
- Μόλις ζεσταθεί, πριν αρχίσει να βράζει, ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα 200 γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη.
- Στη συνέχεια προσθέτετε στα υλικά της κατσαρόλας 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και 1 σφηνάκι μπράντι.
- Ανακατεύετε καλά. Αφήνετε το μείγμα να πήξει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Όταν είναι έτοιμο το μείγμα, περνάτε στο επόμενο στάδιο.
- Ανοίγετε το παντεσπάνι προσεχτικά για να μην σπάσει και απλώνετε την κρέμα.
- Τυλίγετε τον κορμό.
Για την επικάλυψη
- Λιώνετε τα υπόλοιπα 150 γραμμάρια κουβερτούρα στα υλικά για την επικάλυψη και την απλώνετε σε λαδόκολλα.
- Αφήνετε την κουβερτούρα να σφίξει και την κόβετε σε μικρά τετράγωνα φύλλα.
- Με αυτές τις νιφάδες σοκολάτας, σκεπάζετε την επιφάνεια του γλυκού.