Το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι μας βάζει κατευθείαν στην καρδιά του καλοκαιριού. Είναι ένα κλασσικό πιάτο και φυσικά νηστίσιμο, το οποίο προτιμάται τώρα που οδεύουμε προς τον Δεκαπενταύγουστο.
Υλικά
- 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
- 1.200 γρ χταπόδι
- 6 κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 500 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 κ.σ. τοματοπελτέ
- 3 σκελίδες σκόρδο
- Δάφνη
- 1 ξύλο κανέλα
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- Νερό
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Το βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά σε ελάχιστο νερό (περίπου ½ κούπα).
- Κρατάμε το νερό στην άκρη.
- Ζεσταίνουμε πολύ καλά το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Τσιγαρίζουμε για 3-4 λεπτά ή μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε το χταπόδι, τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και σβήνουμε με το κρασί.
- Αφήνουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το κρασί και ρίχνουμε τη δάφνη, τον τοματοπελτέ και την ντομάτα.
- Προσθέτουμε το ζωμό του χταποδιού και νερό μέχρι να το καλύψει κι αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά το χταπόδι.
- Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι, αλάτι, πιπέρι κι όσο νερό, ώστε να καλύψει τα υλικά κι αφήνουμε να βράσει για όσο χρόνο λέει η συσκευασία.
- Αν θέλετε σερβίρετε με κάπαρη και τριμμένη φέτα
iefimerida.gr