1 μικρό χταπόδι
2 ξερά κρεμμύδια, σε φετάκια
1 κρασοπότηρο γλυκό κόκκινο κρασί
2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
4 – 5 μελιτζάνες τσακώνικες*
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
10 κόκκοι μπαχάρι
αλάτι, μαύρο πιπέρι
1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι και χωριστά για τηγάνισμα
1 χούφτα φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Διαδικασία
Αφαιρούμε το σκληρό που υπάρχει στη συμβολή των πλοκαμιών του χταποδιού, αδειάζουμε την κουκούλα, κόβουμε το χταπόδι σε μέτρια κομμάτια και το ξεπλένουμε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν, οπότε προσθέτουμε το χταπόδι, τα ανακατεύουμε όλα για λίγο και σβήνουμε με το κρασί.
Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τις ντομάτες, το ξύσμα, το μπαχάρι και το πιπέρι και το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για περίπου 50 λεπτά – 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει.
Νερό δεν προσθέτουμε γιατί το χταπόδι θα βγάλει τα υγρά του. Αν όμως στεγνώσει νωρίς, προσθέτουμε λίγο βραστό νεράκι.
Εν τω μεταξύ, κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, για περίπου 6 – 7 λεπτά.
Οταν το χταπόδι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις μελιτζάνες και τα αφήνουμε να βράσουν μαζί για 5 λεπτά, να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι για τις μελιτζάνες· το χταπόδι δεν χρειάζεται αλάτι. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε.
* Μυστικό: Οι τσακώνικες μελιτζάνες είναι οι μακρόστενες και ανοιχτόχρωμες, που δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα. Αν έχετε διαφορετικές, πρέπει να μείνουν σε αλατόνερο μία ώρα πριν τις τηγανίσετε.
Πηγή