Clafoutis με βερίκοκα

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 15΄, Ψήσιμο: 1 ώρα

Δεν είναι κέικ, δεν είναι τάρτα, είναι το περίφημο γαλλικό κλαφουτί με τη ζουμερή ζύμη και τα αρωματικά φρούτα.

Υλικά (για στρογγυλό ταψί 26 εκ.)

Για τη ζύμη 

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 40 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 500 ml φρέσκο γάλα
  • 10 αυγά
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 50 ml λικέρ της αρεσκείας μας
  • 1 λοβός βανίλιας ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τα βερίκοκα

  • 1 κιλό βερίκοκα, καλά πλυμένα
  • 100 γρ. ζάχαρη

Διαδικασία

Ζύμη: Με ένα κοφτερό μαχαίρι σχίζουμε κατά μήκος το λοβό βανίλιας και τον ανοίγουμε στα δύο. Με τη λάμα του μαχαιριού γδέρνουμε το εσωτερικό του λοβού και μαζεύουμε τα σπόρια (τον άδειο λοβό τον κρατάμε για τα βερίκοκα).

Αδειάζουμε τα σπόρια στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε μαζί με το βούτυρο, το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το λικέρ και το αλάτι για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να αφρατέψουν.

Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα για 1 – 2 λεπτά ακόμη, μέχρι να ενσωματωθεί. Η ζύμη θα είναι αρκετά υδαρής.

Βερίκοκα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C.

Ανοίγουμε τα βερίκοκα στη μέση και τα βάζουμε στο ταψί με τη φλούδα προς τα πάνω. Βάζουμε τα κουκούτσια σε μια μικρή κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, 100 ml νερό και τον άδειο λοβό βανίλιας και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρχίσει το υγρό να κοχλάζει.

Στραγγίζουμε το σιρόπι και περιχύνουμε τα βερίκοκα (πετάμε τα κουκούτσια και το λοβό).

Ψήνουμε τα βερίκοκα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ξεφουρνίζουμε, αδειάζουμε το περιττό σιρόπι (το κρατάμε για άλλη χρήση)και αφήνουμε να κρυώσουν.

Κλαφουτί: Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στα ψημένα βερίκοκα.

Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα και να φουσκώσει. Αν ροδίσει έντονα προτού γίνει, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Αποσύρουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

kathimerini.gr

Πηγή