shutterstock 2170471143.jpg
shutterstock 2170471143.jpg

Αυτό που καθορίζει την επιτυχία ή την αποτυχία μιας σχέσης είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδράτε σε μια διαφωνία. Κάθε ζευγάρι πρέπει να μάθει πώς να διαχειρίζεται τα εμπόδια.

Με τη σωστή διαχείριση, οι συγκρούσεις όταν συμβαίνουν σε ένα υγιές πλαίσιο μας επιτρέπουν να γίνουμε καλύτεροι και να εξελιχθούμε στο πλαίσιο της σχέσης, αλλά και γενικότερα ως άνθρωποι.

Πρέπει να τονιστεί η σημασία της «διαχείρισης» και αντί της «επίλυσης των συγκρούσεων», καθώς πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ζευγάρι πιθανότατα δεν θα λυθούν ποτέ. Η σωστή διαχείρισή τους, εντούτοις, τούς επιτρέπει να προφυλάξουν τη σχέση αλλά και την ευημερία τους.

5 φράσεις που λέει κάθε ευτυχισμένο ζευγάρι

1. «Είναι λογικό να νιώθεις έτσι»

Το γεγονός ότι μπορεί να μην αισθάνεσαι το ίδιο με τον/την σύντροφό σου σε μια διαφωνία δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να επικυρώσεις τα συναισθήματά του/της.

Το να κατανοήσετε την οπτική του/της μπορεί είναι καθησυχαστικό, δείχνει ότι έχεις ενσυναίσθηση και ότι υπάρχει προθυμία να λυθεί το πρόβλημα.

Θα υπάρξουν στιγμές που θα θέλετε να συναντήσετε τον σύντροφό σας στα μισά του δρόμου ή τουλάχιστον να αναγνωρίσετε αυτά που λέει.

Λέγοντας «Ας συμβιβαστούμε εδώ» ή «Νομίζω ότι η άποψή σου έχει νόημα», αποδεικνύεις ότι ακούς τον σύντροφό σου και δεν προσπαθείς απλώς να επιβάλεις τη δική σου άποψη.

2. «Βοήθησέ με να καταλάβω»

Ακόμη και τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια δεν αποφεύγουν τις συγκρούσεις.

Συχνά, κάνουμε υποθέσεις για το νόημα όσων μας λέει ο/η σύντροφός μας ενώ στην πραγματικότητα, εννοεί κάτι άλλο απ’ αυτό που εμείς ερμηνεύουμε ή νομίζουμε.

Αν ο/η σύντροφός σου αντιδρά με τρόπο ακατανόητο, εξηγήστε του ότι, θέλεις στ’ αλήθεια να καταλάβεις τι είναι αυτό που τον/την απασχολεί.

Η ξεκάθαρη επικοινωνία είναι το κλειδί για την επίλυση των συγκρούσεων και τη βαθιά συναισθηματική σύνδεση.

3. «Συγνώμη για το ρόλο που έπαιξα σε αυτό»

Όταν αναλαμβάνεις την ευθύνη για το μερίδιο που σου αναλογεί, αυξάνεις τις πιθανότητες να αναλάβει ο σύντροφός σου την ευθύνη και για το δικό του μερίδιο.

Τότε μπορείτε και οι δύο να αφιερώσετε το χρόνο και την ενέργειά σας στην ανάπτυξη μιας λύσης, αντί να να δείχνετε με το δάχτυλο και να διαφωνείτε για το ποιος προκάλεσε το πρόβλημα.

4. «Χρειάζομαι να ηρεμήσω»

«Παύσατε πυρ» – Χρησιμοποίησε τις παρακάτω φράσεις όταν τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα και δεν ξέρεις πώς να αντιδράσεις.

  • «Χρειάζομαι την υποστήριξη σου αυτή τη στιγμή»
  • «Απλώς άκουσέ με τώρα και προσπάθησε να καταλάβεις»
  • «Μπορώ να έχω μία αγκαλιά;»
  • «Αυτό είναι σημαντικό για μένα. Άκου σε παρακαλώ»
  • «Δεν το εννοούσα. Μπορώ να πάρω πίσω αυτό που είπα;»

5. «Σ’ ευχαριστώ»

«Ευχαριστώ για τον καφέ που μού ετοιμάζεις το πρωί. Μού φτιάχνεις την μέρα!» – Μία ικανοποιητική σχέση απαιτεί έκφραση ευγνωμοσύνης.

Χρειάζεται να εκτιμάμε και να παρατηρούμε με την ίδια ευκολία τα θετικά και τα καλά του συντρόφου, όπως κάνουμε συνήθως για τα αρνητικά.

Το «ευχαριστώ» πρέπει ν’ ακούγεται και στις πιο μικρές, καθημερινές πράξεις, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.


Πηγή