Υλικά για 6-8 άτομα
Για τα cupcakes
- 1 1/3 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουταλιές της σούπας κακάο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 4 κουταλιές σούπας βούτυρο μαλακό
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά
- 3/4 φλιτζανιού γάλα φρέσκο
- 2 κουταλάκια του γλυκού λευκό ξύδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη σοκολάτας
- 240 γραμμάρια γλυκόπικρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη (περίπου 1 2/3 φλιτζάνια)
- 240 γραμμάρια ανάλατη μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 1/3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
- 1/8 κουταλάκι αλάτι
- 1/4 φλιτζανιού άγλυκο κακάο
- 3 κουταλιές της σούπας γάλα σόγιας ή κανονικό
- 1 1/2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια
Εκτέλεση
Για τα cupcakes
- Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε.
- Στο κάδο του μίξερ ρίχνετε το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη και ανακατεύετε στη μεγάλη σκάλα μέχρι το μείγμα να ψιχουλιάσει, τότε ρίχνετε το πρώτο αυγό και συνεχίζετε το ανακάτεμα.
- Όταν μαλακώσει το μείγμα τότε ρίχνετε και το δεύτερο αυγό και ανακατεύετε ξανά στη δυνατή σκάλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Στη συνέχεια προσθέτετε το γάλα, το λευκό ξύδι, το εκχύλισμα βανίλιας πρώτα στη χαμηλή σκάλα και μετά στη δυνατή μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Έπειτα ρίχνετε στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύετε με ένα σύρμα μέχρι να γίνει το μείγμα ένας ομοιόμορφος ρευστός χυλός.
- Σε μια φόρμα με 12 βάσεις για cupcakes τοποθετείτε 12 χάρτινα φορμάκια και γεμίζετε με το μείγμα μέχρι 3/4 της κάθε φόρμας.
- Ψήνετε για 22 λεπτά στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω (2 σκάλα).
Για την επικάλυψη σοκολάτας
- Σε μπεν μαρί, λιώνετε τη σοκολάτα σε ένα μέτριο μπολ. Αφήνετε να κρυώσει.
- Στο μπολ του μίξερ χτυπάτε τη μαργαρίνη σε μέτρια- υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει, περίπου 2 λεπτά.
- Γυρίζετε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτετε τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Αυξάνετε την ταχύτητα στο μεσαίο προς υψηλό και χτυπάτε μέχρι να αφρατέψει, περίπου 3 λεπτά.
- Με το μίξερ σε χαμηλή σκάλα, προσθέτετε σταδιακά την κρύα λιωμένη σοκολάτα και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Σταματάτε το μίξερ και προσθέτετε το γάλα σόγιας, το κακάο και τη βανίλια.
- Χτυπάτε σε χαμηλή σκάλα μέχρι να ενσωματωθούν, στη συνέχεια σε μέτρια προς υψηλή για περίπου 1 λεπτό.
- Χρησιμοποιώντας σπάτουλα ανακατεύετε απαλά.
- Βάζετε το μείγμα σε κορνέ και το απλώνετε πάνω από τα cupcakes. Βάζετε στο ψυγείο.