Στα σκαριά βρίσκονται οι νέες πρόωρες εξοφλήσεις μνημονιακών δανείων του ESM από την Ελλάδα.
Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες ελληνική η κυβέρνηση αναμένεται ζητήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) για την άντληση του ποσού των 15,5 δισ. ευρώ προκειμένου να γίνουν οι νέες εξοφλήσεις δανείων.
Από τα χρήματα αυτά, τα 5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για τη νέα πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων του πρώτου Μνημονίου, τον ερχόμενο Δεκέμβριο μαζί με επιπλέον 3 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου. Τα δάνεια αφορούν το διάστημα 2026-2028 και αποτελούν μέρος των συνολικά 52,9 δισ. ευρώ που είχε πάρει η χώρα κατά το πρώτο μνημόνιο.
Η πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων
Αυτή είναι η τρίτη διαδοχικά πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ που γίνεται από την χώρα.
Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο του 2021 είχε γίνει η πρώτη πρόωρη αποπληρωμή ύψους 2,65 δισ. ευρώ για το 2023 σε συνδυασμό με την προεξόφληση των δανείων του ΔΝΤ ύψους 1,86 δισ. ευρώ . Και ακολούθησε τον Δεκέμβριο του 2023 μια ακόμα πρόωρη αποπληρωμή του δανείου ύψους 5,29 δισ. ευρώ από 14 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης επισημαίνεται πως στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, τα δανεικά των 52,9 δισ. ευρώ έχουν διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια, δηλαδή από το 2020 έως τα 2040 και επιτόκιο euribor 3 μηνών + 0,5%. Αυτό καθιστά τα δάνεια αυτά ακριβά καθώς το euribor 3μηνου είναι 3,743%.
Οι ελληνικοί τίτλοι
Υπενθυμίζεται πως η απόδοση των ελληνικών 10 ετών τίτλων ανήλθε χθες στο 3,725%. Το ποσοστό αυτό ήταν χαμηλότερο κατά 31 μονάδες βάσης από αυτό της Ιταλίας, ωστόσο αυτό πολύ κοντά στις αποδόσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας (το spread στις 33 και 47 μονάδες βάσης αντίστοιχα).
Η μείωση του χρέους τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και σε απόλυτα μεγέθη, και κατ’ επέκταση ο περιορισμός του κόστους εξυπηρέτησής του περιορίζει αντίστοιχα τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τόκους και απελευθερώνει τους πόρους για την ανάπτυξη. Με αυτόν τρόπο οι αγορές παίρνουν ένα μήνυμα για την περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού δημοσίου.
enikonomia.gr