Στην επόμενη φάση χρηματοδότησης εξετάζεται να ενταχθούν και επιχειρήσεις που ενδεχομένως έχουν αποκλειστεί από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ταμείο εγγυοδοσίας κ.λπ.).
Στην επέκταση της επιστρεπτέας προκαταβολής ή, διαφορετικά, του κρατικού δανείου προς τις επιχειρήσεις τον Ιούνιο προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες που θα έχουν δημιουργηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επέκταση του κρατικού δανεισμού, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα μπορούν να συμμετάσχουν και επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στην πρώτη φάση του μέτρου, δηλαδή μπορούν να λάβουν και πρόσθετο ποσό εφόσον από τα στοιχεία του Απριλίου και ενδεχομένως του Μαΐου διαπιστωθεί μεγάλη οικονομική ζημία που απαιτεί την παρέμβαση του κράτους. Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη δημιουργία εξατομικευμένης μερίδας των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση με βάση τα στοιχεία του Απριλίου.
Επίσης, θα ενταχθούν και επιχειρήσεις που ενδεχομένως έχουν αποκλειστεί από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ταμείο εγγυοδοσίας κ.λπ.), ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό να τροποποιηθούν και τα κριτήρια για τη χορήγηση του κρατικού δανείου.
Ολα αυτά όμως θα αποφασισθούν μετά τη λήξη της υφιστάμενης διαδικασίας, η οποία ολοκληρώνεται στις 21 Απριλίου. Αμέσως μετά και αφού προκύψει ο τελικός αριθμός των δικαιούχων (μέχρι χθες είχαν οριστικοποιηθεί περισσότερες από 70.000 αιτήσεις) θα πιστωθούν τα σχετικά ποσά στους δικαιούχους. Το γεγονός ότι έχουν οριστικοποιηθεί οι αιτήσεις 70.000 επιχειρήσεων δεν σημαίνει, πάντως, ότι θα πάρουν το κρατικό δάνειο. Δεν αποκλείεται να κοπούν από τα κριτήρια που θα θέσει το οικονομικό επιτελείο. Κριτήρια που δεν είναι γνωστά και πιθανόν να είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των δικαιούχων επιχειρήσεων. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και την υπόθεση ότι και οι 70.000 επιχειρήσεις θα λάβουν το κρατικό δάνειο, καθεμία από αυτές θα έπαιρνε κατά μέσον όρο το ποσό των 14.000 ευρώ.
Παρά τα παράδοξα που έχει το συγκεκριμένο σύστημα επιλογής των επιχειρήσεων που θα δανειοδοτηθούν από το κράτος, πρόκειται όπως τονίζει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για την ταχύτερη διαδικασία χορήγησης χρημάτων σε επιχειρήσεις παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία του Μαρτίου δεν απεικονίζουν την πραγματική οικονομική κατάστασή τους. Τα στοιχεία του Απριλίου θα είναι ολοκληρωμένα και εφόσον αποφασισθεί η επέκτασή του, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εκδηλώσουν τον Ιούνιο ενδιαφέρον για 1 δισ. ευρώ επιπλέον, αυτήν τη φορά βάσει πραγματικών δεδομένων για κάθε επιχείρηση.
Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που μπορούν να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος πρέπει να έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
1. Να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες απασχολούν από 1 έως πεντακόσιους (500) εργαζομένους, έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού.
2. Να είναι επιχειρήσεις που δεν ήταν προβληματικές (σύμφωνα με τον νόμο για τις προβληματικές επιχειρήσεις) στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
3. Να είναι επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι, στις αρχές Μαΐου, τα ποσά να έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων που θα έχουν επιλεγεί. Το ποσό που θα λάβουν θα φανεί στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis, και συγκεκριμένα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση. Με την πίστωση του ποσού στον λογαριασμό των επιχειρήσεων, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα έχουν μία βεβαιωμένη οφειλή προς την εφορία. Οπως προαναφέρθηκε, η επιστροφή της προκαταβολής θα είναι ολική ή μερική. Το αν το ποσό θα επιστραφεί στο σύνολό του ή μέρος του θα εξαρτηθεί από το εάν η επιχείρηση είναι βιώσιμη ή κατέστη προβληματική λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα προβλέπονται διαγραφές μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Εκπτωση ΦΠΑ
Την έκπτωση 25% του ΦΠΑ, ο οποίος θα συμψηφιστεί με μελλοντικούς φόρους, θα περιλαμβάνει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Το μέτρο θα αφορά όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες προχωρήσουν στην άμεση καταβολή μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020 του ΦΠΑ που προκύπτει από τις δηλώσεις α΄ τριμήνου του 2020, για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και του τρίτου μήνα του 2020 για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Σύμφωνα με μεγάλα λογιστικά γραφεία, πολλές επιχειρήσεις αναμένεται να κάνουν χρήση του μέτρου, καθώς θα πληρώσουν λιγότερους φόρους. Ηδη, σημειώνουν, χιλιάδες ήταν οι επιχειρήσεις που έκαναν χρήση και της προηγούμενης ρύθμισης πληρώνοντας εμπρόθεσμα τις δόσεις των ρυθμίσεών τους γλιτώνοντας 25%.