Με άρθρο τους στους Financial Times, οι αρχηγοί των τεσσάρων κρατών επανέλαβαν τη διαφωνία τους σε βασικά σημεία της πρότασης της Κομισιόν.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οχυρωμένοι στις θέσεις τους παραμένουν οι πολέμιοι της πρόσφατης πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νέο επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. και –κυρίως– το Next Generation EU, το πακέτο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ που θα τον συνοδεύσει.
Χθες, ενόψει της αυριανής τηλεδιάσκεψης κορυφής των «27» που θα εστιάσει στο Next Generation EU, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των «φειδωλών 4» (Σουηδία, Ολλανδία, Δανία, Αυστρία), με άρθρο τους στους Financial Times επανέλαβαν τη διαφωνία τους σε βασικά σημεία της πρότασης της Κομισιόν.
Στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας, τονίζουν οι «4», «δεν μπορούμε να πετάξουμε από το παράθυρο σημαντικές αρχές. Πώς γίνεται ξαφνικά να είναι υπεύθυνο να δαπανήσουμε 500 δισ. ευρώ δανεικών και να στείλουμε τον λογαριασμό στο μέλλον;». Στηλιτεύοντας τη λογική του κοινού δανεισμού τώρα με αποπληρωμή με νέους ευρωπαϊκούς φόρους στο μέλλον (μετά το 2027), γράφουν: «Δεν υφίσταται η έννοια των νέων ή των φρέσκων χρημάτων. Χρήματα που θα δαπανηθούν τώρα θα πρέπει να κερδηθούν και να αποπληρωθούν – από τους φορολογούμενους».
Οι «4» επαναλαμβάνουν ότι ο καλύτερος τρόπος να αξιοποιηθούν οι πόροι του Next Generation EU «είναι να μετατραπούν σε δάνεια για αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, με τους καλύτερους δυνατούς όρους». Επικρίνουν επίσης τα κριτήρια κατανομής της Επιτροπής, που βασίζονται μεταξύ άλλων στον δείκτη ανεργίας μεταξύ 2015-19: «Η λήψη αποφάσεων βάσει στατιστικών που αφορούν την περίοδο πριν από την κρίση δεν βγάζει νόημα». Επιμένουν ότι το πακέτο πρέπει να είναι διετούς και όχι τετραετούς διάρκειας (να εκπνέει το 2022 δηλαδή) και ότι, παρότι «πρέπει να είναι σημαντικού μεγέθους», δεν πρέπει να είναι τόσο μεγάλο «που να μην μπορούν τα κράτη-μέλη να το απορροφήσουν».
Η απουσία προόδου σχετικά με το Next Generation EU καταγράφηκε και στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Αναγνωρίζοντας ότι η διαπραγμάτευση έχει μέλλον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή που απέστειλε στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων σχετικά με την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής, σημείωσε:
«Νομίζω ότι όλοι έχουμε συνείδηση της πολυπλοκότητας των προτάσεων και του χρόνου που απαιτείται για να τις διαχειριστούμε. Η συνάντησή μας την Παρασκευή πρέπει να είναι κρίσιμο βήμα στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας σε μία συνάντηση με φυσική παρουσία που θα ακολουθήσει».