Ετήσιο μπόνους ύψους 7.200 ευρώ για ορισμένους γιατρούς του ΕΣΥ αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπενθυμίζεται πως χθες ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε μέσω της ανάρτησης του στo facebook πως υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση του νέου μηνιαίου επιδόματος ύψους 200 ευρώ και 600 ευρώ σε συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών προβληματικών ή άγονων περιοχών.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση
Σημειώνεται δε πως οι υπουργοί Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία δίνεται οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ιατρών κλάδου ΕΣΥ σε προβληματικές και άγονες περιοχές.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εστάλη για δημοσίευση στο ΦΕΚ, στους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 300 ευρώ και σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β΄ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 200 ευρώ.
Στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ των ειδικοτήτων: εσωτερικής παθολογίας, γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παιδιατρικής, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής, ακτινολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, κυτταρολογίας, παθολογικής ογκολογίας, καθώς και:
- των ειδικοτήτων πνευμονολογίας-φυματιολογίας, νευροχειρουργικής, νευρολογίας, χειρουργικής, χειρουργικής παίδων, χειρουργικής θώρακος και καρδιολογίας που υπηρετούν σε ΜΕΘ ενηλίκων/παίδων, καταβάλλεται επιπλέον στα προηγούμενα μηνιαίο οικονομικό κίνητρο ύψους τριακοσίων 300 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Α΄ και
- επιπλέον στα προηγούμενα οικονομικό κίνητρο ύψους 200 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Β΄
Μάλιστα οι ιατροί που υπηρετούν σήμερα σε άγονη περιοχή κατηγορίας Α’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 800-1.000 ευρώ ενώ σε περιοχή κατηγορίας Β’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 500 ευρώ. Σημειωτέον, υπολογιζόταν ως προσαύξηση επί του βασικού μισθού που ίσχυε στις 31.12.1996.
Με τη νέα ΚΥΑ που υπεγράφη :
α) Iατροί/οδοντιάτροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 3.600 ευρώ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μία από τις 18 ειδικότητες, 7.200 ευρώ.
β) Iατροί/οδοντιάτροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 2.400 ευρώ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μια από τις 18 ειδικότητες 4.800 ευρώ.
Οι προβληματικές περιοχές
Παρακάτω παρατίθενται οι πίνακες με τις προβληματικές περιοχές που έχουν οριστεί με Προεδρικό Διάταγμα. Τους πίνακες των περιοχών με νοσοκομεία και με δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) επεξεργάστηκε περαιτέρω το υπουργείο Υγείας .
Ο πίνακας με τις άγονες τύπου Α’ περιοχές περιλαμβάνει 113 δήμους και χωριά, ενώ ο πίνακας με τις τύπου Β’ περιλαμβάνει 56 σημεία. Μάλιστα τα νοσοκομεία ή τα Κέντρα Υγείας που αντιμετωπίζουν προβλήματα στελέχωσης και κάλυψης των ιατρικών θέσεων λόγω των κοινωνικών, γεωγραφικών, συγκοινωνιακών και οικιστικών συνθηκών είναι μεταξύ άλλων τα εξής:
Οι προβληματικές και άγονες περιοχές Β’ κατηγορίας καθορίζονται οι εξής:
enikonomia.gr