Μέχρι αύριο, Πέμπτη,5 Σεπτεμβρίου αναμένεται να δώσει η Κομισιόν την απάντηση στην ελληνική κυβέρνηση για το εάν θα ενισχυθεί περαιτέρω το καλάθι “παροχών” που θα ανακοινώσει το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου από το βήμα του Συνεδριακού Κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης» ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Υπενθυμίζεται πως το κόστος του “καλαθιού” κυμαίνεται μέχρι στιγμής ανέρχεται περίπου στα 900 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η χώρα μας ενδέχεται να λάβει ένα επιπρόσθετο ποσό της τάξεως των 500 εκατομμυρίων ευρώ για δαπάνες από την Κομισιόν λόγω της καλής πορείας που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία αλλά και της ικανοποιητικής εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.
Εάν συμβεί αυτό τότε οι ασφαλιστικές εισφορές ενδέχεται να μειωθούν κατά 1% από το 2025 και όχι κατά 0,5%, όπως είχε εξαγγείλει αρχικά η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα η Ελλάδα αναμένεται να λάβει την έγκριση από την Κομισιόν για τη χρήση των κοινοτικών πόρων ύψους 1 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2». Τα υπόλοιπα χρήματα του «Σπίτι Μου 2» εκτιμάται πως θα καλυφθούν από τις τράπεζες μόλις ” τρέξει” το πρόγραμμα το οποίο ενδέχεται να γίνει στις αρχές του επόμενου έτους.
Ποια άλλα μέτρα θα ανακοινωθούν
Επίσης αναμένεται να γίνουν εξαγγελίες και για το τεκμήριο των ελευθέρων επαγγελματιών. Δηλαδή θα γίνουν σημειακές παρεμβάσεις αλλά και να διατηρηθεί η φιλοσοφία του συστήματος. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. « Θέλουμε να κάνουμε το νέο σύστημα ακόμα πιο αποτελεσματικό και δίκαιο, θα προχωρήσουμε σε ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις: π.χ. η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στο τέλος τους χρόνου, που σημαίνει μια ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 325 ευρώ τον χρόνο, και η επέκταση της περιμέτρου της έκπτωσης του 50%, που ισχύει για τα μικρά χωριά » σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Επίσης το καλάθι των παροχών αναμένεται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επίδομα προσωπικής διαφοράς ύψους 100 ευρώ – 250 ευρώ σε συνταξιούχους και άλλες ευάλωτες ομάδες πολιτών (πχ άτομα ΑμΕΑ, όσοι παίρνουν αναπηρικά επιδόματα), μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης συνταξιούχων, αύξηση 2,5% από την 1η Ιανουαρίου του 2025 στις συντάξεις
Ενώ δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός να ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού / δημογραφικού προβλήματος όπως:
- Το να υπάρξουν περιορισμοί ως προς το AirBnB κυρίως σε «κόκκινες» περιοχές του κέντρου της Αθήνας που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες.
- Αλλά και αύξηση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ (όπως του επιδόματος παιδιού, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του επιδόματος στεγαστικής συνδρομής)
Σημειώνεται δε πως στη ΔΕΘ αναμένεται να ανακοινωθούν και αλλαγές στο μοντέλο του επιδόματος ανεργίας. Η βασική αλλαγή που θα γίνει σε αυτό θα είναι του ότι το επίδομα ανεργίας θα αποσυνδέεται από τον κατώτατο μισθό και θα συνδέεται με τον μισθό του απολυμένου εργαζομένου και με τα έτη που έχει απασχοληθεί. Αυτό που εξετάζεται να γίνει είναι το ποσό του επιδόματος τους πρώτους μήνες να είναι υψηλότερο και κλιμακωτό και μετά το πεντάμηνο μετά αυτό να μειώνεται και να είναι εμπροσθοβαρές.
Η κυβερνητική στρατηγική
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκη θα αναπτύξει το απόγευμα του Σαββάτου την κυβερνητική στρατηγική στον καθαρό πολιτικό διάδρομο τριετίας, με σημεία αναφοράς:
- Tη βελτίωση της καθημερινότητας.
- Τις μεταρρυθμίσεις, με κοινωνικό πρόσημο.
- Την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος.
- Την αντιμετώπιση του στεγαστικού / δημογραφικού προβλήματος.
- Την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας / Παιδείας.
Όχημα για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού αποτελεί η πρόοδος σε βασικούς δείκτες της οικονομίας, όπως η μείωση της ανεργίας 9,9%, η αύξηση μέσου μισθού 20,2% και η αύξηση του κατώτατου μισθού 27,7%,
enikonomia.gr