Μια μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ένα μεγάλο καρδιολογικό συνέδριο συνέδεσε τη διαλειμματική νηστεία με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια μορφή διαλείμματικής νηστείας – συγκεκριμένα, εκείνοι που καταναλώνουν θερμίδες μόνο σε διάστημα οκτώ ωρών την ημέρα – σχεδόν διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με άτομα που τρώνε μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 12 έως 16 ωρών, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της American Heart Association που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο Σικάγο. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης σίγουρα τραβούν την προσοχή. Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν διαπίστωσε ότι η διαλειμματική νηστεία προκαλεί καρδιαγγειακό θάνατο, αλλά ότι υπάρχει συσχέτιση.
Επίσης υπάρχουν επιπλέον επιφυλάξεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση τα αποτελέσματα της μελέτης. Για παράδειγμα, αναρωτιέμαι τι είδους τρόφιμα έτρωγαν οι άνθρωποι στη μελέτη; Διότι η ανάλυση δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε ιατρικό περιοδικό και επίσης πολλές σημαντικές λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη διαθέσιμες.
Ως επιστήμονας διατροφής, με απασχολεί περισσότερο η ποιότητα της τροφής που τρώνε οι άνθρωποι. Επίσης προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βελτιώσει βραχυπρόθεσμα την υγεία της καρδιάς.
Τι λέει η νέα μελέτη για τη διαλειμματική νηστεία
Η νέα μελέτη παρακολούθησε 20.000 ενήλικες για 8 έτη και οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν δύο ερωτηματολόγια που τους ζητούσαν να θυμηθούν τι είχαν φάει τις προηγούμενες 24 ώρες. Οι ερευνητές τοποθέτησαν τους ανθρώπους σε μία από τις πέντε κατηγορίες ανάλογα με τη διάρκεια του διατροφικού τους παραθύρου, που κυμαίνεται από λιγότερο από 8 ώρες έως 16 ώρες. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν για χρόνια την υγεία τους.
Μετά τον έλεγχο πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της φυλής, της εθνικότητας και του ιστορικού της νόσου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: Οι άνθρωποι που περιόρισαν το διατροφικό τους χρονικό παράθυρο σε λιγότερο από οκτώ ώρες την ημέρα είχαν 91 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων (κυρίως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό) σε σύγκριση με άτομα με χρονικό παράθυρο 12 έως 16 ωρών.
Μεταξύ των ατόμων με υπάρχουσα καρδιακή νόσο, ένα χρονικό παράθυρο διατροφής 8 έως 10 ωρών την ημέρα συσχετίστηκε με 66 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Επίσης η διαλειμματική νηστεία δεν μείωσε τον συνολικό κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Αυτό όμως που θα ήθελα να επισημάνω είναι πως η μελέτη έχει περιορισμούς που μπορεί να θέσουν υπό αμφισβήτηση τα ευρήματα. Πιστεύω ότι τα συμπεράσματα είναι εξαιρετικά υπερεκτιμημένα λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ερευνητές έχουν δεδομένα μόνο για δύο ημέρες διατροφικής πρόσληψης σε μια περίοδο 20 ετών — τι έφαγαν τα άτομα τις υπόλοιπες 7.300 ημέρες της μελέτης;
Επίσης παράγοντες όπως το επίπεδο άγχους και η πρόσβαση σε τρόφιμα θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο μεταξύ των συμμετοχόντων στη μελέτη, αν και αυτοί μπορούν να αντιμετωπιστούν μόλις δημοσιευτεί η πλήρης ανάλυση.
Για παράδειγμα, τι θα γινόταν αν όσοι τρώγανε σε μικρότερο χρονικό διάστημα είχαν λιγότερη πρόσβαση σε φαγητό, δούλευαν περισσότερες βάρδιες και βίωσαν περισσότερο άγχος, σε σύγκριση με εκείνους της κατηγορίας 12 έως 16 ωρών; Αυτό θα σήμαινε ότι τα ευρήματα σχετικά με τους καρδιαγγειακούς θανάτους θα μπορούσαν να προκληθούν από κάτι διαφορετικό και όχι από τη διαλειμματική νηστεία σε διάστημα οκτώ ωρών.
Απαιτούνται λοιπόν περισσότερες μελέτες σχετικά με τη διαλειμματική νηστεία και είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε μια συγκεκριμένη σύσταση με βάση μόνο αυτή τη νέα μελέτη. Ωστόσο, τα ευρήματά της θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι το να τρώτε με αυτόν τον τρόπο για χρόνια θα πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή.
Αντί λοιπόν να ακολουθείτε μια δίαιτα με περιορισμένο χρόνο, πιστεύω ότι είναι καλύτερο να ακολουθείτε μια δίαιτα με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, όπως η μεσογειακή διατροφή. Φυσικά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που επωφελούνται της διαλειμματικής νηστείας κυρίως από την άποψη της συμπεριφορικής ψυχολογίας.
Πηγή