Καλώντας εκ νέου τη Δύση να ενισχύσει στρατιωτικά τη χώρα του, ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε: «Ήμουν εδώ και πέρυσι και ήλπιζα ότι θα μας στήριζαν, αλλά οι δυτικές χώρες μας βοήθησαν μόνο όταν ήταν ήδη πολύ αργά» σημείωσε ο Ζελένσκι, ο οποίος είχε απευθύνει δραματική έκκληση από το βήμα της Διάσκεψης, μόλις πέντε ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική. Πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε και υπερασπίζουμε τη χώρα μας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος και ευχαρίστησε επανειλημμένα «τον Όλαφ (Σολτς) και τον Εμανουέλ (Μακρόν) και όλους όσοι μας στηρίζουν».
«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο συμβιβασμού με τη Ρωσία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από την απελευθέρωση της Ουκρανίας -για το καλό όλου του ελεύθερου κόσμου.
«Οι Δαβίδ αυτού του κόσμου πρέπει να νικήσουν τους Γολιάθ όπως τον Βλαντίμιρ Πούτιν, να νικήσουν τους Πούτιν όλου του κόσμου. Ο Δαβίδ όμως δεν νίκησε μόνο χάρη στην αποφασιστικότητά του, αλλά και χάρη στην πράξη του και χάρη στην πέτρα που σήκωσε και πέταξε» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος και πάλι στην ανάγκη συνέχισης της στήριξης με στρατιωτικό υλικό και ζητώντας «μεγαλύτερη ταχύτητα» στην παράδοση εξοπλιστικών συστημάτων και κυρίως σύγχρονων αρμάτων μάχης.
«Διαφορετικά, ούτε η Δύση θα έχει ένα λεπτό ησυχίας. Το Κρεμλίνο θα μπορούσε να καταστρέψει την ασφάλεια όλων των συγκεντρωμένων στο Μόναχο», προειδοποίησε. Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα συνεχίσει την επίθεση.
«Κανείς μας δεν μπορεί να καταλάβει τι κάνει ο Πούτιν. Αλλά φοβάται να μην εξευτελιστεί και στο εσωτερικό της χώρας του» πρόσθεσε, ενώ αξιολόγησε ως μάλλον απίθανη την άμεση εμπλοκή της Λευκορωσίας στον πόλεμο.
«Οι περισσότεροι Λευκορώσοι δεν θέλουν να πολεμήσουν τους Ουκρανούς. Θα ήταν μεγάλο λάθος για τον Λουκασένκο, δεν έχει ούτε αρκετές δυνάμεις ούτε πόρους. Αν μας επιτεθούν, οι στρατιώτες θα πεθάνουν», δήλωσε.
Σολτς: «Επιτέλους να στείλουμε τανκς την Ουκρανία»
Από την πλευρά του, ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου κάλεσε τις χώρες που μπορούν να παραδώσουν τανκς στην Ουκρανία «να το κάνουν πραγματικά», όπως χαρακτηριστικά είπε. Οι αποστολές που αναφέρουν οι Σύμμαχοι είναι πιο αργές από το αναμενόμενο και η βοήθεια προς την Ουκρανία εν μέσω πολέμου αργεί.
Ο Σολτς, στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου, υποσχέθηκε να ηγηθεί «μιας εντατικής εκστρατείας» για να κάνει τους συμμάχους να προχωρήσουν σε αυτό το θέμα. Για τον ίδιο, η υποστήριξη της Γερμανίας στο Κίεβο έχει σχεδιαστεί για να «διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα». Ήδη μετράμε σχεδόν ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και όλα δείχνουν ότι έρχεται κλιμάκωση του πολέμου.
Μακρόν: Έτοιμοι για παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία
Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι για μια παρατεταμένη σύγκρουση» και «πρέπει συλλογικά να είμαστε αξιόπιστοι ως προς την ικανότητά μας να διαρκέσουμε σε αυτή την προσπάθεια», προειδοποίησε.
«Πρέπει να εντείνουμε την υποστήριξή μας» στην Ουκρανία, δήλωσε ο κ. Μακρόν και υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να «επενδύσουν μαζικά».
Είπε επίσης ότι ήθελε να οργανώσει μια «διάσκεψη για την αεράμυνα της Ευρώπης», συμπεριλαμβανομένης ιδίως της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Πρόκειται για «αντιμετώπιση αυτού του θέματος από τη βιομηχανική οπτική (…) αλλά και από τη στρατηγική και, θα έλεγα ίσως, πρώτα απ’ όλα από τη στρατηγική, συμπεριλαμβάνοντας το ζήτημα της αποτροπής».
πηγή