Το οξύμωρο να κλείσουν πολύ λιγότερες επιχειρήσεις το 2020, οπότε μεγάλοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας (εστίαση, λιανεμπόριο κλπ) δεν λειτούργησαν για μήνες, σε σχέση με το κανονικό 2019, έφερε στην επιφάνεια η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ.
Συγκεκριμένα, το 2020 οι λήξεις λειτουργίας επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας ανήλθαν σε 37.345, παρουσιάζοντας μείωση 22,7% σε σχέση με το 2019 που είχαν ανέλθει σε 48.290. Περίπου 11.000 επιχειρήσεις λιγότερες έκλεισαν το μαύρο για την επιχειρηματικότητα 2020.
Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν το φαινομενικά παράδοξο στη «διασωλήνωση» χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες διατηρήθηκαν στη ζωή πέρυσι από τις παρεμβάσεις του κράτους (επιστρεπτέες προκαταβολές, αναστολές συμβάσεων εργασίας, αναστολές πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων κλπ).
Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι με τη «μηχανική στήριξη» πολλές επιχειρήσεις δεν κατέληξαν. Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν φόβους για το διάστημα μετά την «αποσωλήνωση». Όταν, με το τέλος της πανδημίας τους επόμενους μήνες, οι επιχειρήσεις που κρατήθηκαν στη ζωή από την κρατική στήριξη, είναι πιθανόν να μην μπορέσουν να σταθούν όρθιες χωρίς αυτή. Καθώς εκτός των αυτονόητων δυσκολιών της επανόδου, θα πρέπει να ανταποκριθούν και στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις της καραντίνας.
Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, το 2021 και το 2022 θα σημειωθεί «καταιγίδα» οριστικών λουκέτων, κυρίως στους περισσότερο πληγέντες από την βαθιά οικονομική κρίση, κλάδους εστίασης και λιανεμπορίου, με ταυτόχρονη απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Σημειώνεται ότι, ο τομέας οικονομικής δραστηριότητας «Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών» παρουσίασε το 2020 το μεγαλύτερο σε απόλυτο μέγεθος πλήθος λήξεων λειτουργίας επιχειρήσεων, με 8.082 λήξεις. Ο τομέας «Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού» παρουσίασε ποσοστιαία αύξηση 26,4% στις λήξεις λειτουργίας επιχειρήσεων, ενώ ο τομέας «Ενημέρωση και επικοινωνία» παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά 40,3%.
Στα ίδια επίπεδα οι ενάρξεις το 2020-Που έγιναν οι περισσότερες
Επίσης, οριακή μείωση της τάξης του 0,05% σημείωσε ο αριθμός των επιχειρήσεων της χώρας που έκαναν έναρξη λειτουργίας πέρυσι, καθώς ανήλθαν σε 84.122 έναντι 84.164 το 2019.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, ο τομέας οικονομικής δραστηριότητας «Γεωργία, δασοκομία και αλιεία» παρουσίασε το μεγαλύτερο σε απόλυτο μέγεθος πλήθος ενάρξεων λειτουργίας επιχειρήσεων, με 14.847 ενάρξεις. Ο τομέας «Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού» παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά 92,9% στις ενάρξεις λειτουργίας, ενώ ο τομέας «’Αλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών» παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά 37,2%.
Η περιφέρεια Κρήτης παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση 8,6% στο πλήθος των ενάρξεων λειτουργίας επιχειρήσεων, ενώ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρουσίασε την αντίστοιχη μεγαλύτερη μείωση 21,2%. Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση 28,1% στο πλήθος των λήξεων λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενώ δεν παρατηρήθηκε αύξηση σε κάποια περιφέρεια της Ελλάδας.
Οι Ανώνυμες Εταιρείες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση 18,9%, στο πλήθος των ενάρξεων λειτουργίας, ενώ οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης παρουσίασαν την αντίστοιχη μεγαλύτερη μείωση 26,4%. Οι Κοινοπραξίες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση 37,4% στο πλήθος των λήξεων λειτουργίας επιχειρήσεων, ενώ δεν παρατηρήθηκε αύξηση στις λήξεις λειτουργίας επιχειρήσεων σε κάποια κατηγορία νομικής μορφής.
Τέλος, οι περισσότερες επιχειρήσεις σε απόλυτα μεγέθη που πραγματοποίησαν αλλαγή δραστηριότητας ταξινομούνταν το 2019 στον τομέα «Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών» και ανήλθαν σε 2.404. Από αυτές, οι περισσότερες, σε ποσοστό 32% μετακινήθηκαν το 2020 στον τομέα «Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης». Ακολούθησαν 2.280 επιχειρήσεις που ταξινομούνταν το 2019 στον τομέα «Γεωργία, δασοκομία, αλιεία» οι περισσότερες εκ των οποίων, σε ποσοστό 43,7% μετακινήθηκαν το 2020 στον τομέα «Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών».
Πηγή