Η θετική σκέψη αποτελεί σύµµαχο της καθηµερινότητας, µε τα οφέλη της να περιλαµβάνουν υψηλά επίπεδα ενέργειας, καλύτερη διαχείριση του άγχους, ταχύτερη ανάρρωση από τραυµατισµούς ή ασθένειες, λιγότερα κρυολογήµατα, χαµηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, καλύτερη ψυχολογική και σωµατική υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι γνωστό ότι η αισιοδοξία δεν είναι µια µαγική συνταγή που θα εξαφανίσει κάθε µας πρόβληµα µε γρήγορες διαδικασίες, αλλά µπορεί να περιγραφεί ως εργαλείο που µας βοηθά να εστιάσουµε στα πράγµατα που µπορούν να λειτουργήσουν υπέρ µας, ακόµα και όταν οι συνθήκες είναι αντίξοες. Η υγεία μας επηρεάζεται από τη διάθεσή μας και η διάθεσή μας από την υγεία μας, γι’ αυτό πρέπει να τα έχουμε καλά και… με τις δύο.

Στον κήπο

Ερευνα έδειξε ότι η ενασχόληση με την κηπουρική συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, στη μείωση της κόπωσης, στη διαχείριση της κατάθλιψης, της έντασης του θυμού, ενώ σχετίζεται ακόμη και με το χαμηλότερο σωματικό βάρος. Η έρευνα διεξήχθη από τα Πανεπιστήμια Ουέστμινστερ και Εσεξ.

Στην εργασία

40% μείωση των λαθών και 20% αύξηση της απόδοσης, αλλά και ιδιαίτερα αυξημένη καλή διάθεση έχουμε όταν εισπράττουμε δείγματα εκτίμησης και αναγνώρισης της δουλειάς μας, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης.

Στη μουσική

Η μουσική μάς ταξιδεύει, μας ηρεμεί, μας κάνει καλό. Υπάρχει κάτι στη μουσική που μας συναρπάζει και μας ενεργοποιεί. Μπορεί μάλιστα να προκαλέσει έντονες σωματικές αντιδράσεις στο 80% των ανθρώπων που την απολαμβάνουν, σύμφωνα με έρευνα. Οι αντιδράσεις αυτές περιλαμβάνουν τρέμουλο, ιδρώτα, ξέσπασμα σε κλάμα ή γέλια, αίσθημα κόμπου στον λαιμό, ρίγος. Μάλιστα, στο παρελθόν έχουν γίνει έρευνες για να αναγνωριστούν τα είδη της μουσικής που προκαλούν αυτό το αίσθημα του ρίγους σε όσους την απολαμβάνουν και η κλασική μουσική αποδείχθηκε ότι είναι ένα από τα κυρίαρχα τέτοια είδη.

Στην επαφή με κόσμο που δεν γνωρίζουμε

Αν θυμάστε ακόμη τα λόγια των γονιών σας που, ως παιδιά, σας συμβούλευαν να μη μιλάτε σε αγνώστους, καλό είναι να τα ξεχάσετε και να υιοθετήσετε διαφορετικές συνήθειες κατά την ενήλικη ζωή σας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το να είμαστε ομιλητικοί με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Personality and Social Psychology» από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια, ακόμα και μια σύντομη αλληλεπίδραση με κάποιον που δεν γνωρίζουμε φαίνεται να συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσής μας.

Στον καιρό

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι οι καιρικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση και τα συναισθήματά μας. Για παράδειγμα, η ηλιοφάνεια έχει συσχετιστεί με καλύτερη διάθεση, καθώς μεγαλώνει το χρονικό διάστημα που είμαστε εκτεθειμένοι στο φως του ήλιου, χάρη στο οποίο γίνεται η σύνθεση της βιταμίνης D – πιο γνωστής ως «βιταμίνης του ήλιου» –, η οποία αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Ευτυχώς που τη χώρα μας την αγαπά ο ήλιος ακόμα και τον χειμώνα.

Στη γυμναστική

Οι ειδικοί επιμένουν ότι η άσκηση δεν μας εξασφαλίζει μόνο σφριγηλό σώμα, αλλά αυξάνει και την ενεργητικότητά μας. Ερευνες δείχνουν ότι ολόκληρη η βιοχημεία του σώματος γίνεται πιο αποτελεσματική όταν είμαστε σε φόρμα: κοιμόμαστε ευκολότερα, αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά το στρες και αισθανόμαστε πιο φρέσκοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, καθώς αθλούμαστε αυξάνεται η παραγωγή ενδορφινών, των ορμονών που συμβάλλουν στην ψυχική ευφορία. Κάθε μορφή άσκησης μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας διάθεση. Επίσης, σύμφωνα με μελέτη σε πειραματόζωα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Ανοσοβιολογία στο Φράιμπουργκ, η άσκηση φαίνεται να βοηθά και στην αναγέννηση κάποιων νευρικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος, που φθίνουν εξαιτίας της γήρανσης.

Στον ύπνο

Φροντίστε να «χορταίνετε» τον ύπνο σας και να κοιμάστε καλά, έτσι ώστε ο οργανισμός να αποκαθιστά τις φθορές που υφίστανται διάφορα συστήματά του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για να έχετε ποιοτικό ύπνο, μην πίνετε καφέ αργά το απόγευμα, μην τρώτε βαριά αν πρόκειται να κοιμηθείτε, μην κάνετε γυμναστική ή κάποια έντονη δραστηριότητα 2-3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο. Ο ανεπαρκής ύπνος και κυρίως η κακή ποιότητά του είναι από τις πιο συχνές αιτίες για την έλλειψη ευεξίας και την ατονία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο κακός ύπνος συνοδεύεται από κακή διάθεση, αίσθημα κόπωσης και υπνηλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης ημέρας, μειωμένη αποδοτικότητα στη δουλειά και περιορισμένη ικανότητα μάθησης.

Στις δραστηριότητες που μας ευχαριστούν

Η συστηματική επιλογή και επιδίωξη ευχάριστων δραστηριοτήτων σε καθημερινή βάση μάς βοηθούν να βιώσουμε θετικά συναισθήματα και να προστατευτούμε από το άγχος. Λέγοντας ευχάριστες δραστηριότητες εννοούμε απλά πράγματα που μπορεί κανείς να εντάξει εύκολα στην καθημερινότητά του, όπως για παράδειγμα να χαλαρώσουμε στο τέλος της ημέρας ακούγοντας την αγαπημένη μας μουσική, βλέποντας μια καλή ταινία, τρώγοντας το αγαπημένο μας φαγητό.

Πηγή