Εκτενείς αναφορές στον βρετανικό Τύπο προκάλεσε η είδηση της γέννησης στην Ελλάδα ενός μωρού που φέρει γονίδια από τρία διαφορετικά πρόσωπα. Το μωρό γεννήθηκε πριν από λίγες ημέρες με τη μέθοδο της μητρικής ατράκτου.

Ωστόσο στα σχετικά δημοσιεύματα αντιπαρατίθενται οι δηλώσεις των Ελλήνων και Ισπανών γιατρών που μιλούν για «ιατρικό επίτευγμα» με εκείνες Βρετανών επιστημόνων που εγείρουν ηθικά διλήμματα.

Το BBC γράφει πως η μέθοδος της μητρικής ατράκτου είχε αναπτυχθεί για να βοηθήσει τις οικογένειες με «θανατηφόρες μιτοχονδριακές νόσους που μεταδίδονται από τη γυναίκα στο μωρό». Ωστόσο στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε σε μία γυναίκα με πολλαπλές ανεπιτυχείς εξωσωματικές. Η ιατρική ομάδα από Ελλάδα και Ισπανία υποστηρίζει ότι η μέθοδος είναι κατάλληλη και γι’ αυτές τις γυναίκες. Ωστόσο ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή της. Και τονίζουν ότι η γονιμότητα και η πρόληψη μιας ασθένειας είναι πολύ διαφορετικοί στόχοι από ηθικής πλευράς.

Αντίστοιχα, η Telegraph σε άρθρο της χαρακτηρίζει «μη ηθική» τη γέννηση μωρού «από υπογόνιμη μητέρα». Όπως αναφέρει, η μέθοδος της μητρικής ατράκτου κατά την οποία χρησιμοποιείται το DNA «δεύτερης μητέρας» για να επιτρέψει σε μία γυναίκα με προβλήματα γονιμότητας να μείνει έγκυος, έχει δεχθεί την κριτική επιστημόνων. Επικρίνεται επίσης από τη βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας (HFEA). Γράφει ακόμη ότι η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την μέθοδο για την αποφυγή μετάδοσης θανάσιμων κληρονομικών ασθενειών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Guardian αναφέρει πως οι ισχυρισμοί της ιατρικής ομάδας «στερούνται κάθε (επιστημονικού) ελέγχου». Και παραθέτει δηλώσεις Βρετανών ειδικών, οι οποίοι μεταξύ άλλων αναφέρουν πως η μέθοδος της μητρικής ατράκτου εμπεριέχει αδικαιολόγητους κινδύνους.

Τέλος, η Independent χαρακτηρίζει στον τίτλο της τη μέθοδο «αμφιλεγόμενη τεχνική». Και τονίζει πως «καθηγητές εκφράζουν ανησυχίες για τη χρήση της για τη θεραπεία της υπογονιμότητας, αντί για την πρόληψη ασθενειών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ


Πηγή