Η Κριστίν Λαγκάρντ αποδεικνύεται ότι αντιλαμβάνεται το μέγεθος των επιπτώσεων που φέρνει για την Ευρωζώνη το σοκ της πανδημίας.
Σημαντική ανάσα στην ελληνική οικονομία έδωσε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Tράπεζας να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο νέο, έκτακτο QE για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί η πανδημία, το οποίο ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη. Το «όπλο» της Κριστίν Λαγκάρντ ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ύψους 750 δισ. ευρώ, δεν θα έχει κανέναν περιορισμό όσον αφορά το ύψος των ομολόγων που μπορεί να αγοράσει η κεντρική τράπεζα, έναντι του 33% μιας έκδοσης ή του συνολικού χρέους ενός εκδότη, που είναι το όριο το οποίο ισχύει για τα συνήθη προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. Η αγορά ελληνικών ομολόγων σε σχετικά μικρές ποσότητες έχει ήδη ξεκινήσει από την ΕΚΤ, ενώ στο σύνολο του έτους οι αγορές ελληνικού χρέους από την τράπεζα μπορεί να φτάσουν έως και τα 18 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα πλέον έχει το ίδιο δίχτυ ασφαλείας από την κεντρική τράπεζα, έστω και αν η χώρα δεν κατέχει ακόμη την «επενδυτική βαθμίδα», κάτι που είχε άμεσο αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου. Μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση της ΕΚΤ για το… ελληνικό QE, στις 18 Μαρτίου, η απόδοση στα 10ετή ελληνικά ομόλογα είχε εκτοξευθεί άνω του 4%, ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων είχε εκτιναχθεί στις 410 μ.β.
Την Παρασκευή, μετά και το νέο «πυρομαχικό» του άνευ όρων QE που ενεργοποιεί η Κριστίν Λαγκάρντ –η οποία αποδεικνύεται η μόνη που αντιλαμβάνεται το μέγεθος των επιπτώσεων που φέρνει για την Ευρωζώνη το υγειονομικό αυτό σοκ, έναντι της ανεπάρκειας που εμφανίζει το… αναποφάσιστο Eurogroup–, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου βρέθηκε στο 1,5% (και το spread μόλις στις 202 μονάδες βάσης), έχοντας καταγράψει βουτιά της τάξεως του 62% μέσα σε λίγες ημέρες.
Οπως σημειώνει η Citigroup, η διεύρυνση των spreads στα ομόλογα της Ευρωζώνης, που προκάλεσε το προηγούμενο διάστημα η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, θα αντιστραφεί πλήρως και μάλιστα σύντομα. Σημειώνεται πως τον Σεπτέμβριο η απόδοση του ελληνικού 10ετούς είχε αγγίξει ιστορικά χαμηλά στο 0,92%. Το «όπλο» της ΕΚΤ είναι αξιόπιστο, όπως τονίζει η Citi, και τα spreads στην Ευρωζώνη θα επιστρέψουν σε προ κρίσης επίπεδα.
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, το ελληνικό spread θα κινηθεί στις 200-220 μ.β στο β΄ και στο γ΄ τρίμηνο, ενώ στο υπόλοιπο του έτους θα υποχωρήσει στις 150 μ.β. Οπως εκτιμά, ο ΟΔΔΗΧ θα επιχειρήσει να επιστρέψει στις αγορές πολύ αργότερα, τον Σεπτέμβριο, με τις συνολικές εκδόσεις φέτος να τοποθετούνται στο κατώτερο εύρος του προγράμματος δανεισμού του 2020 (4-8 δισ.). Ετσι, μετά το 15ετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Ιανουάριο, από το οποίο το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο, κατά τη Citi, η Ελλάδα θα προχωρήσει είτε σε νέα έκδοση μακροπρόθεσμου τίτλου 20ετούς διάρκειας είτε στο «άνοιγμα» της έκδοσης του 15ετούς για 1,5 δισ. ευρώ.