Με προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ ξεκινάει στις 2 Νοεμβρίου το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που στόχο έχει την ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κατοικιών. Το νέο πρόγραμμα προβλέπει διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα, δηλαδή το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», υψηλότερα ποσοστά επιδοτήσεων, αλλά και επιπρόσθετα κίνητρα όπως το COVID-19 premium, δηλαδή αυξημένη κατά 10% επιδότηση για για τα έτη 2020-2021.
Οπως υπογράμμισε χθες σε συνέντευξη Τύπου κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις επιταγές του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και αποτελεί μόνο την αρχή, καθώς θα ακολουθήσουν νέα προγράμματα για τα δημόσια κτίρια, τον τουρισμό κ.ά.
Στο πλαίσιο και του σχεδίου ανάκαμψης θα προκηρύσσονται προγράμματα-μαμούθ για την ενεργειακή εξοικονόμηση και συγκεκριμένα το 2021 θα διατεθεί ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ. Για πρώτη φορά από την εκκίνηση του προγράμματος το 2009, το νέο «Εξοικονομώ» θα είναι ανοικτό, γεγονός που, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, «κάνει το νέο πρόγραμμα πολύ ελκυστικό για την αγορά, καθώς θα ανανεώνεται συνέχεια» μέσω κυλιόμενων προσκλήσεων, με στόχο να καλυφθεί η ζήτηση για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
Βασικός χρηματοδότης του προγράμματος θα είναι το επόμενο ΕΣΠΑ, καθώς και άλλα ευρωπαϊκά ταμεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, και στην τοποθέτησή της η επικεφαλής της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου ανέδειξε την προστιθέμενη αξία που μπορεί να προσδώσουν στο σύνολο του προγράμματος η τεχνογνωσία, η εμπειρία και οι δυνατότητες μόχλευσης κεφαλαίων της ΕΑΤ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός τόνισε ότι το «Εξοικονομώ» είναι το σημαντικότερο πρόγραμμα, καθώς εξασφαλίζει την ενεργειακή αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής της χώρας, στηρίζοντας παράλληλα τον κατασκευαστικό κλάδο.
Το νέο πρόγραμμα στοχεύει, πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας, και στην ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών, με νέα κίνητρα και παρεμβάσεις που ενθαρρύνουν την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ και την εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης ενέργειας. Εκτός από την αντικατάσταση των κουφωμάτων, τη θερμομόνωση του κελύφους του κτιρίου, την τοποθέτηση συστημάτων ζεστού νερού χρήσης από ΑΠΕ, μέσω του προγράμματος επιδοτούνται:
• Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ (net metering – ενεργειακός συμψηφισμός).
• Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
• Υποδομές έξυπνης φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
• Εξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας (έξυπνος φωτισμός, έξυπνοι θερμοστάτες κ.λπ.).
Το ανώτατο ύψος των επιλέξιμων δαπανών ανεβαίνει από τις 25.000, που ήταν στα προηγούμενα προγράμματα, στις 50.000 ευρώ ανά κατοικία και δίνεται επιπλέον η δυνατότητα για υποβολή περισσότερων της μιας αιτήσεων ανά ΑΦΜ ωφελούμενου δικαιούχου για περισσότερες κατοικίες. Το ανώτατο ύψος της επιλέξιμης δαπάνης σε αυτήν την περίπτωση ανεβαίνει στις 100.000 ευρώ. Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός κοινόχρηστων παρεμβάσεων σε πολυκατοικίες φτάνει τις 80.000 ευρώ. Επιλέξιμη κατοικία είναι εκείνη που ανήκει στην ενεργειακή κατηγορία Γ΄ ή και χαμηλότερη. Προϋπόθεση επίσης για την επιχορήγηση είναι η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας κατά τουλάχιστον τρεις βαθμίδες από τη Ζ΄ ή Η΄ στη Β΄.
Στο νέο πρόγραμμα οι επιδοτήσεις είναι υψηλότερες ανά εισοδηματική κατηγορία και δίνονται δύο επιπλέον μπόνους προσαύξησης (10% COVID premium και 10% ενεργειακό premium). Ετσι στη χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία των δικαιούχων με ατομικό εισόδημα 10.000 και οικογενειακό 20.000 ευρώ το ποσοστό επιδότησης είναι 65% και με τα δύο προαναφερόμενα μπόνους ανεβαίνει στο 85%. Επίσης, τα εισοδηματικά όρια διευρύνονται και οι κατηγορίες γίνονται πέντε.
Ατομικό εισόδημα 10.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ με ποσοστό επιδότησης 65%.
Ατομικό εισόδημα 10.000 – 20.000 ευρώ και οικογενειακό 20.000 – 30.000 ευρώ με ποσοστό επιδότησης 55%.
Ατομικό εισόδημα 20.000 – 30.000 ευρώ και οικογενειακό 30.000 – 40.000 ευρώ με ποσοστό επιδότησης 50%.
Ατομικό εισόδημα 30.000 έως 50.000 ευρώ και οικογενειακό 40.000 έως 70.000 ευρώ με ποσοστό επιδότηση 40%.
Ατομικό εισόδημα 50.000 έως 90.000 ευρώ και οικογενειακό 70.000 έως 120.000 ευρώ με ποσοστό επιδότησης 35%.
Διαβάστε επίσης: