Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ανακυκλώνοντας το μείγμα μέτρων που έχει ήδη εφαρμόσει και αποδείχθηκε αποτελεσματικό, ελπίζοντας ωστόσο να μη χρειαστεί να γίνει νέο lockdown, γιατί τότε το κόστος για την οικονομία θα είναι δυσβάστακτο.
Παράταση για άλλους δύο μήνες, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, των επιδομάτων ανεργίας, αλλά και των αναστολών συμβάσεων εργαζομένων για Οκτώβριο και Νοέμβριο, σχεδιάζει μεταξύ άλλων το οικονομικό επιτελείο, καθώς η σκιά της νέας έξαρσης της πανδημίας πέφτει βαριά στην οικονομία.
Τα πρώτα φθινοπωρινά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων βάζει στο τραπέζι σήμερα κιόλας το οικονομικό επιτελείο, σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Δεν πρόκειται, επί του παρόντος, για νέα μέτρα, αλλά παρατάσεις ή ανανεώσεις μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, δίνοντας έμφαση σε εκείνα που έχουν αποδειχθεί επιτυχημένα και δίνουν λύσεις σε προβλήματα της τρέχουσας συγκυρίας. Ετσι, σε αυτή τη φάση, σχεδιάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως τα εξής:
1. Η έναρξη της τρίτης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενός μέτρου στο οποίο υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση στους δύο προηγούμενους κύκλους. Ο νέος σχεδιάζεται να ανοίξει τον Σεπτέμβριο και εκτιμάται ότι θα καταστεί δυνατόν να απορροφηθεί περίπου 1 δισ. ευρώ, αν και αυτό εξαρτάται από την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων. Οι δύο προηγούμενοι κύκλοι απορρόφησαν 600 εκατ. ευρώ και 1,250 δισ. ευρώ περίπου, άρα μαζί με τον τρίτο εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 3 δισ. ευρώ. Σκέψεις για μια τέταρτη φάση επιστρεπτέας υπάρχουν, αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί, καθώς –όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές– πολλές επιχειρήσεις έχουν φτάσει στο πλαφόν του επιτρεπτού ορίου ενίσχυσης, με βάση τους κοινοτικούς κανόνες.
2. Να δοθεί στις επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού η δυνατότητα να θέσουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή για ακόμη δύο μήνες, συγκεκριμένα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε η ΠΝΠ που έδινε τη δυνατότητα παράτασης της αναστολής των συμβάσεων στους συγκεκριμένους κλάδους για Αύγουστο και Σεπτέμβριο, αλλά ήδη θεωρείται βέβαιο ότι θα παραστεί ανάγκη για άλλη μία δίμηνη παράταση.
3. Να παραταθούν για άλλους δύο μήνες, τον Αυγουστο και τον Σεπτέμβριο, τα επιδόματα ανεργίας, τόσο για τους βραχυχρόνια όσο και για τους μακροχρόνια ανέργους. Οι παρατάσεις που έχουν δοθεί έως τώρα στα επιδόματα ανεργίας καλύπτουν και τον Ιούλιο. Το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου φτάνει τα 80 εκατ. ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Το οικονομικό επιτελείο προβαίνει σε σχεδιασμό ανακυκλώνοντας το μείγμα μέτρων που έχει ήδη εφαρμόσει και ελπίζει να μη χρειαστεί να γίνει νέο lockdown, γιατί τότε το κόστος για την οικονομία θα είναι δυσβάστακτο. Μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, αναφέρει πηγή του, προσθέτοντας, όμως, ότι δεν είναι βέβαιο αν αυτό θα καταστεί εφικτό έως το τέλος.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η μείωση των εσόδων τον Αύγουστο θα είναι στα επίπεδα του Ιουλίου, περίπου 15%, και παρατηρούν ότι μέχρι στιγμής τα δημόσια οικονομικά αντέχουν και τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν υψηλά, αλλά το ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει η κρίση.
Εν τω μεταξύ, έρχεται και άλλη μία υποχρέωση, η πληρωμή των αναδρομικών των συνταξιούχων, για την οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα γίνει εφάπαξ. Το κόστος της υπολογίζεται να φτάσει το 1,4 δισ. ευρώ και η καταβολή προβλέπεται επίσης το φθινόπωρο.
Εισπράξεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένονται στο τέλος Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα τότε υπολογίζεται να δοθεί η πρώτη δόση του SURE για την ανεργία, που θα ξεπεράσει συνολικά τα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Το ποσό υπολογίζεται ότι θα εκταμιευθεί σε 3-4 δόσεις.