Η απώλεια του τίτλου στην VTB League σηματοδοτεί κι επίσημα το τέλος εποχής, μετά από οχτώ χρόνια του Δημήτρη Ιτούδη στην ΤΣΣΚΑ και ανοίγει το κεφάλαιο της Φενέρμπαχτσε. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Ο Δημήτρης Ιτούδης «κλείνει» το τεράστιο κεφάλαιο της ΤΣΣΚΑ μετά από οχτώ χρόνια και όχι με τον καλύτερο τρόπο.

Το σίγουρο είναι ότι ο Ιτούδης ετοιμάζεται για νέες προκλήσεις αφού ήταν ξεκάθαρο ότι ο κύκλος του στην Μόσχα είχε «κλείσει». Ήταν φανερό κι από τη φετινή σεζόν (πριν αποβληθούν οι Ρώσοι από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις) ότι η «φθορά» είχε αρχίσει. Τα προβλήματα κυριάρχησαν και στο τέλος η ΤΣΣΚΑ έχασε τον τίτλο στη VTB League από την Ζενίτ, κάτι πρωτόγνωρο.

Η ΤΣΣΚΑ είχε να χάσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας από το 2002 όταν της είχε πάρει τα σκήπτρα η Ουράλ Γκρέιτ (δύο σερί χρονιές μάλιστα). Από το ’14 και μετά όταν ουσιαστικά η VTB έπαιζε το ρόλο του εγχώριου (υπερεθνικού) πρωταθλήματος, οι Μοσχοβίτες δεν είχαν απώλειες.

Βεβαίως το ρόστερ που παρουσίασαν ελάχιστη σχέση έχει με την ομάδα που άνοιξε τη σεζόν αλλά αυτά πλέον είναι ιστορία.

Έφτασε η στιγμή, λοιπόν. Ο Ιτούδης ετοιμάζεται για νέες προκλήσεις καθώς η νέα σεζόν θα τον βρει στην Φενέρμπαχτσε. Και βέβαια στην Εθνική Ελλάδας, που ήταν πάντα το όνειρο ζωής του.

Το κεφάλαιο της ΤΣΣΚΑ έκλεισε μετά από οχτώ χρόνια. Ο Έλληνας κόουτς δεν κατάφερε απλώς να επιβιώσει αλλά και να διαπρέψει σε έναν πολύ απαιτητικό Οργανισμό και σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα δύσκολο.

Όσοι λέτε για «πίεση» στην Ελλάδα, απλώς να ξέρετε ότι στην ΤΣΣΚΑ τα πράγματα είναι εκατό φορές χειρότερα. Μπορεί να μη σου κάνουν «επισκέψεις» οι οπαδοί αλλά οι απαιτήσεις ενός Οργανισμού με τη νοοτροπία της «απόλυτης υπερδύναμης» φτάνουν πολλές φορές να είναι όχι απλώς παράλογες αλλά εξωφρενικές.

Ο Δημήτρης Ιτούδης έμεινε για 8 χρόνια εκεί και είχε συμβόλαιο για ακόμα ένα (ως το 2023) όμως οι εξελίξεις τον πρόλαβαν. Πως θα έμενε στην ΤΣΣΚΑ χωρίς να λαμβάνει μέρος στην Euroleague;

Παρεμπιπτόντως το να μείνεις για 8 χρόνια στη συγκεκριμένη ομάδα είναι επιτυχία από τις λίγες. Μόνο ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι (13 χρόνια), ο Βίκτορ Γκριγκόριεφ (12 χρόνια) και ο Εβγκένι Αλεξέγιεφ (11 χρόνια) έμειναν περισσότερο. Μόνο που η δική τους παρουσία ήταν στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης (μεταξύ 1937-1986 και οι τρεις) που για να μετακινηθείς θα έπρεπε να το αποφασίσει ο Γ.Γ. του Σοβιέτ.

Ο Έλληνας κόουτς έχει δύο ευρωπαϊκά με την ΤΣΣΚΑ, το 2016 και το 2019. Τόσα έχει και ο Έτορε Μεσίνα (2006 και 2008). Αλλά και ο Εβγκένι Αλεξέγιεφ (1961 και 1963) όπως και ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι (1969 και 1971).

Επίσης με 190 νίκες στην Euroleague αποχωρεί ως ο πολυνίκης κόουτς της ΤΣΣΚΑ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Καθόλου άσχημα. Κι αυτά δεν τα σβήνει η απώλεια ενός τίτλου σε μια χρονιά τόσο περίεργη όσο καμία


Πηγή