Tην κατάργηση της διάταξης με την οποία «υποχρεώνονται οι επαγγελματικοί φορείς να εγγράφουν και να απονέμουν ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα σε απόφοιτους ιδιωτικών κολλεγίων», ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις.
Όπως, ειδικότερα, αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, που κατατέθηκε από τους βουλευτές Σωκράτη Φάμελλο, Νίκο Φίλη, Αλέξη Χαρίτση, Χαράλαμπο Μαμουλάκη, Νίκο Παππά, Πέτη Πέρκα και Μερόπη Τζούφη, «με την παρ. 2 του άρθρου 164 του Ν. 4763/2020 τροποποιήθηκε το πδ 38/2010 και προστέθηκαν νέα εδάφια στο άρθρο 4 αυτού με τα οποία εξισώνονται οι σπουδές πέντε χρόνων στην ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση, καθώς και η προσπάθεια των μαθητών για εισαγωγή σε αυτή, με ολιγοετή φοίτηση σε ιδιωτικά κολλέγια».
Οι συγκεκριμένες διατάξεις, όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποχρεώνουν τους επαγγελματικούς φορείς να εγγράφουν και να απονέμουν ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα σε απόφοιτους ιδιωτικών κολλεγίων. «Με τον τρόπο αυτό υποβαθμίζεται η ακαδημαϊκή γνώση και το έργο των ελληνικών ανώτατων ιδρυμάτων, υποτιμάται η προσπάθεια μαθητών και φοιτητών και καθηγητών, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα σε θέματα ασφάλειας της παραγωγής και της λειτουργίας της κοινωνίας μας», τονίζουν οι βουλευτές που κατέθεσαν την τροπολογία και επισημαίνουν πως «η υποτίμηση της γνώσης και των ακαδημαϊκών προσόντων συνδέονται απολύτως με μια ανάπηρη δημοκρατία που εγκαθιδρύεται ταχύτατα με την “ευκαιρία” της πανδημίας».
Με δεδομένο ότι «οι ως άνω τροποποιήσεις του πδ για τα επαγγελματικά δικαιώματα προκάλεσαν την αντίδραση σύσσωμου του τεχνικού και επαγγελματικού κόσμου και το γεγονός ότι παραβιάζουν ευθέως τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας ανώτατης εκπαίδευσης που διασφαλίζεται από το Άρθρο 16 του Συντάγματος και το ενιαίο και αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα μηχανικού, προτείνεται η κατάργησή τους», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή