Από την άλλη, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα επίπεδα των 20 μονάδων, κάτι που σημαίνει ότι είναι σίγουρη η νίκη Μητσοτάκη αλλά και η αδυναμία του κ. Τσίπρα να κερδίσει το χαμένο έδαφος των εκλογών του Μαΐου.
Όσο για τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή; Όλα είναι ανοικτά, ακόμη και να έχουμε την παρουσία 9 κομμάτων.
Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα του τελευταίου εκλογικού βαρόμετρου της Metron Analysis και του MEGA που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων MEGA Γεγονότα με την Κατερίνα Παναγοπούλου και σχολιασμό από τον Γιάννη Πρετεντέρη και τον Στράτο Φαναρά.
Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας με δείγμα 1.302 άτομα, έγινε την περίοδο 15 – 21 Ιουνίου κι ενσωματώνει το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο, την σφοδρή αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό και τις συζητήσεις που αφορούν τόσο τη μειονότητα στη Ροδόπη όσο και την χρησιμότητα του φράχτη στον Έβρο.
Η μάχη της ΝΔ για να κατακτήσει ξεκάθαρη αυτοδυναμία συνεχίζεται και μόνο στο πολύ ευνοϊκό σενάριο να ξεπεράσει κατά πολύ τα ποσοστά της 21ης Μαΐου θα μπορεί να χαμογελά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron, παρατηρείται μια κάμψη στα ποσοστά της ΝΔ, μια σταθερότητα σε αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ και μια σκληρή μάχη για Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, ΜέΡΑ 25 και τους νεοεμφανιζόμενους «Σπαρτιάτες» που υποστηρίζονται από τον χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη, να ξεπεράσουν το 3%.
Αναλυτικά:
Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 33,9%, χάνοντας από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας 1,5 μονάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται μόλις στο 17,6%, αλλά 0.5% πάνω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και τη διαφορά να υποχωρεί από τις 18,3 μονάδες στις 16,3 μονάδες.
Τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 9.9% (από 10.1%) με εμφανή σταθερότητα στα ποσοστά, αλλά χωρίς μεγάλη δυναμική, ακολουθεί το ΚΚΕ με 6.2% ενώ στη Βουλή φαίνεται να μπαίνουν η Πλεύση Ελευθερίας με 3,2% και το κόμμα Νίκη με 3%. Εκτός Βουλής στην πρόθεση ψήφου μένει η Ελληνική Λύση με 2,6%, το ΜέΡΑ 25 με 2,5% και οι Σπαρτιάτες με 2,4%.
Αυτό που παρατηρούμε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα είναι η μεγάλη υποχώρηση κατά 1,5 μονάδα της Ελληνικής Λύσης, κατά 0.9% του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατά 0,4% της Νίκης. Μικρή άνοδος 0,4 μονάδες για το κόμμα του κ. Βαρουφάκη ενώ εντυπωσιακή άνοδο καταγράφουν οι ακροδεξιοί «Σπαρτιάτες» οι οποίοι από 1,4% πηγαίνουν στο 2,4% ενώ πριν από 15 ημέρες δεν ανιχνεύονταν σε καμιά έρευνα.
Παρατηρεί κανείς μια σκληρή μάχη των μικρών κομμάτων για να περάσουν τον πήχη του 3% με τη δεξαμενή των ψήφων που διεκδικούν να είναι ίδια για τα τρία κόμματα πέραν της ΝΔ ενώ για Πλεύση και ΜέΡΑ υπάρχουν όπως φαίνεται πολλές μετακινήσεις.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος, δύο 24ωρα πριν από τις εκλογές, είναι σχεδόν στις 10 μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν 1 στους 10 ψηφοφόρους δεν έχει ακόμη αποφασίσει που θα ρίξει την ψήφο του, αλλάζοντας τα δεδομένα κυρίως ως προς την αυτοδυναμία της ΝΔ και ως προς τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή.
Εκτίμηση ψήφου
Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία και ως προς την εκτίμηση ψήφου και σύμφωνα με την έρευνα μπορούμε να έχουμε 7κομματική Βουλή η οποία δεν αποκλείεται να γίνει… 9κομματική.
Η ΝΔ βρίσκεται ακριβώς στο 40%, χάνοντας 0,8 μονάδες ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 20,7% από 20.1%, ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα είναι τα δύο κόμματα με τη διαφορά κοντά στις 20 μονάδες.
Η ΝΔ, όμως, που κυνηγά μια άνετη πλειοψηφία δεν ξέρει αν μπορεί να το πετύχει αυτό, ανάλογα με το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή κι αν αυτή θα «γράψει» 4 μπροστά στο ποσοστό της.
Το ΠΑΣΟΚ επίσης στα ίδια επίπεδα με 11,7% ενώ το ΚΚΕ είναι στο 7,4%.
Η υποχώρηση της Ελληνικής Λύσης και στην εκτίμηση ψήφου είναι εμφανής καθώς πέφτει στο 3,1% από 4,5% αλλά οριακά μπορεί να μπει στη Βουλή.
Η Πλεύση Ελευθερίας ακολουθεί με 3,8% (2,9% στις εκλογές του Μαΐου), το κόμμα Νίκη με 3,6% (από 2,9% επίσης) ενώ οριακά εκτός Βουλής μένει το ΜέΡΑ 25 με 2,9% και οι «Σπαρτιάτες» με 2,8%, μόνο που το τελευταίο κόμματα δεν είχε μετρηθεί καν πριν από έναν μήνα, κερδίζοντας αυτό το ποσοστό και την ελπίδα να ξεπεράσει το 3%, τις τελευταίες ημέρες.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, μπορεί να έχει ξεκαθαριστεί ο νικητής και το κόμμα που θα είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση (αφού το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δυναμική να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά είναι πολλά τα ερωτήματα που θα απαντηθούν μετά τις 7 το απόγευμα της Κυριακής.
Κυρίως πόσο ισχυρή θα είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να ξεκολλήσει από το 20%, ποια κόμματα θα μπουν στη Βουλή και τι θα γίνει βεβαίως με τους ακροδεξιούς «Σπαρτιάτες».
Σχετικά με την εκτίμηση ψήφου και τις έδρες που μπορούν να πάρουν τα κόμματα βλέπουμε ότι:
Η ΝΔ μπορεί να κινηθεί από 37,3% έως 42,7% και να πάρει 161 έδρες στο καλό σενάριο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από 18,5% έως 22,9% και 57 έδρες. Το κακό σενάριο ασφαλώς δρομολογεί και εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το καλό με ποσοστό κοντά στο 23% είναι μεν εξαιρετικά χαμηλό αλλά δίνει και ελπίδες ανάτασης του κόμματος.
To ΠΑΣΟΚ κινείται μεταξύ 10% και 13,4%. Το καλό σενάριο για τον Ν. Ανδρουλάκη θα ήταν να πάρει το υψηλότερο ποσοστό και ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί στο χαμηλότερο ώστε η διαφορά μεταξύ τους να βρίσκεται στις 5 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ παίρνει 32 έδρες.
Το ΚΚΕ κινείται από 6,6% έως 8,8% με ισχυρή δυναμική λόγω της καλής προεκλογικής εκστρατείας που έχει κάνει και του καλού προφίλ του Δ. Κουτσούμπα. Στη Βουλή θα είναι με 20 έδρες.
Η Ελληνική Λύση κινείται από 2,2% έως 4%, άρα ακόμη δεν έχει εξασφαλισμένο εισιτήριο για τη νέα Βουλή αλλά αν το καταφέρει θα έχει 9 έδρες
Η Νίκη κινείται μεταξύ 2,6% και 4,6%, και στο καλό σενάριο ασφαλώς παίρνει εντυπωσιακό ποσοστό ως πρωτοεμφανιζόμενο κόμματα. Οι έδρες του κόμματος εκτιμώνται σε 10.
Η Πλεύση Ελευθερίας κινείται από 2,8% έως 4,8% και δείχνει να έχει τις περισσότερες πιθανότητες εισόδου με 10 εκτιμώμενες έδρες.
Το ΜέΡΑ 25 κινείται από 2% έως 3,8% και δίνει μάχη για να βρεθεί ξανά στη Βουλή.
Οι δε «Σπαρτιάτες» κινούνται μεταξύ 1,9% και 3,7% και στο καλό σενάριο γι’ αυτούς θα έχουν μια καλή δύναμη μέσα στη Βουλή. Ενδεχομένως δε οι ερωτηθέντες στις έρευνες που θέλουν να ψηφίσουν το νέο ακροδεξιό κόμμα, να μην αποκαλύπτονται κρατώντας κρυφή την ψήφο τους.
Συσπειρώσεις
Η ΝΔ βρίσκεται στο 92% ως προς τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της με μικρές διαρροές από 1% προς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας.
Στο 89% η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ που χάνει 2 μονάδες προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και από 1% προς ΚΚΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ 25 αλλά και προς τους… Σπαρτιάτες.
Στο 87% με περιθώρια ανόδου η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ που όμως χάνει ψηφοφόρους προς τη ΝΔ (6%) και προς τον ΣΥΡΙΖΑ (3%).
Προτίμηση πρωθυπουργού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 39% θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσει κάποιος. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6% και ο Δ. Κουτσούμπας με τη Ζ. Κωνσταντοπούλου με 3%.
Σε ποσοστό 87% οι ψηφοφόροι σκέφτονται να πάνε να ψηφίσουν αντί 11% που σκέφτονται να μην πάνε. Παράλληλα, 44% δηλώνουν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των εκλογών ενώ 46% πολύ ή αρκετά δυσαρεστημένοι.
Πολιτική σταθερότητα ζητά το 59% αλλά και να υπάρξει πολιτική αλλαγή το 40%. Τέλος, το 65%, δηλαδή 2 στους 3 ερωτηθέντες βλέπουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 18% κυβέρνηση συνεργασίας, το 14% ότι θα πάμε σε τρίτες εκλογές.
Για Πύλο και φράχτη
Η οικονομία με ποσοστό 29% παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα για τους Έλληνες και ακολουθεί η ακρίβεια με 24% (από 32%) τον Μάιο. Στο 7% η υγειονομική περίθαλψη και στο 5% η ανεργία, όπως και το προσφυγικό- μεταναστευτικό που ανέβηκε μετά το τραγικό ναυάγιο.
Μάλιστα, 82% πιστεύει ότι η ΕΕ έχει ευθύνες για το ναυάγιο και το 51% ότι έχει και η χώρα μας ενώ 45% λέει ότι δεν έχει.
Αναφορικά με τον φράχτη στον Έβρο, το συντριπτικό 74% τάσσεται υπέρ, το 21% κατά και το 2% ούτε το ένα ούτε το άλλο. Εδώ φαίνεται γιατί η ΝΔ έπαιξε δυνατά το χαρτί του φράχτη ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με τις αντιφατικές δηλώσεις του έχασε έδαφος.
Τέλος, το 49% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 44% προς τη σωστή.
Πηγή