Δημοσιονομική προσαρμογή εντός του 2022, κυρίως για τις υπερχρεωμενές χώρες της Ευρωζώνης, που λόγω της πανδημίας είδαν τα κρατικά τους ταμεία να υπερφορτώνονται συστήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ιδιαίτερη μνεία κάνει στις χώρες του Νότου, ανάμεσα στις οποίες είναι η Ελλάδα, τονίζοντας ότι πρέπει να λάβουν μέτρα, που θα αφορούν την απομείωση του χρέους τους.
Ως γνωστόν η Ελλάδα, αν και κατήγαγε εξαιρετικά αποτελέσματα ανάκαμψης της οικονομίας το 2021, είναι η πρωταθλήτρια του χρέους στην Ευρωζώνη, (200% του ΑΕΠ) γεγονός που καθιστά επιτακτική την άμεση τακτοποίηση των δημοσιονομικών του, δεδομένου και του υπέρογκου πρωτογενούς ελλείμματος που σχηματίστηκε την περασμένη χρονιά.
Συνολικά για την Ευρωζώνη το Ταμείο προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί για φέτος με ρυθμό 3,9%, από 5,2% το 2021, και το 2023 θα υπάρξει περαιτέρω επιβράδυνση στο 2,5%.
Παράλληλα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει στην έκθεσή του, ότι εφόσον δεν υπάρξει οριστική συμφωνία για το Σύμφωνο Σταθερότητας εντός του 2023, τότε οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα πρέπει να επιστρέψουν στους παλιούς δημοσιονομικούς κανόνες ούτε το 2023. Πρόκειται για μια «σύσταση» που ασφαλώς… βολεύει την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, επιχειρώντας ταυτόχρονα να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της, τα οποία εκτροχιάστηκαν τον καιρό της πανδημίας.
Μάλιστα κάνει ειδική αναφορά για τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία και τονίζει ότι θα πρέπει να συστήσουν άμεσα και να υλοποιήσουν μέτρα για τη μείωση του χρέους τους που είδαν να αυξάνεται κατά την διάρκεια της πανδημίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού.
Πηγή