Δωρεές χρημάτων, χρηματικές γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ, αλλά και δωρεές χρημάτων σε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς μπαίνουν στο «μάτι» της εφορίας, η οποία δρομολογεί μπαράζ ελέγχων και διασταυρώσεων σε χιλιάδες δηλώσεις που έχουν υποβληθεί τον τελευταίο χρόνο.
Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι έχει καταστρατηγηθεί το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει χρήματα με δωρεά θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου έως 40% από το πρώτο ευρώ.
Στο στόχαστρο θα βρεθούν και αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές μεγάλου ύψους χρηματικών ποσών, για τις οποίες οι ελεγκτές θα ερευνήσουν το πόθεν έσχες των δωρητών για τον εντοπισμό περιπτώσεων μαύρου χρήματος.
Εναν χρόνο μετά την εφαρμογή του αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ στις γονικές παροχές και δωρεές σε χρήμα, ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, νέα αναλυτική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ έρχεται να αποκωδικοποιήσει το νέο καθεστώς.
Οπως αποκαλύπτεται στην εγκύκλιο, οι έλεγχοι θα γίνουν με βάση το χρονικό διάστημα που πραγματοποιήθηκαν και με όριο τους έξι μήνες. Θα ελεγχθούν περιπτώσεις που το παιδί έχει δωρίσει χρήματα στον πατέρα ή τη μητέρα του και ο γονέας στη συνέχεια με γονική παροχή έδωσε τα χρήματα στο άλλο του παιδί. Με ενδιάμεσο, δηλαδή, τον γονέα τα χρήματα πέρασαν από τον έναν αδελφό στον άλλον. Για αυτή την τριγωνική συναλλαγή δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ φόρος καθώς η δωρεά χρημάτων έως 800.000 ευρώ από το παιδί στον γονέα είναι αφορολόγητη, όπως επίσης και η γονική παροχή που έγινε στη συνέχεια από τον γονέα στο παιδί.
Οι φοροελεγκτές θα ερευνήσουν υποθέσεις διαδοχικών δωρεών προκειμένου με στοιχεία να εντοπίσουν περιπτώσεις που ο τελικά ωφελούμενος από τις διαδοχικές δωρεές είναι πρόσωπο που δεν ανήκει στην Α’ κατηγορία δικαιούχων (π.χ. αδελφός). Κρίσιμο είναι το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει μεταξύ των διαδοχικών δωρεών.
Αν είναι μικρότερο των έξι μηνών «προκύπτει ισχυρή ένδειξη ότι, καταρχήν, οι διαδοχικές δωρεές έχουν γίνει προς τον σκοπό αυτό και, εφόσον ο σκοπός καταστρατήγησης τεκμηριώνεται και από τα υπόλοιπα στοιχεία και πραγματικά περιστατικά, επιβάλλεται σε βάρος του τελευταίου (πραγματικού) δωρεοδόχου φόρος δωρεών, ως η δωρεά να είχε πραγματοποιηθεί απευθείας από τον πραγματικό δωρητή προς τον τελικό δικαιούχο αυτής».
Ακόμη, η ΑΑΔΕ θα ερευνήσει χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές με δωρεοδόχους πρόσωπα της Α’ κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, εγγόνια, γονείς) για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί το αποδεικτικό της μεταφοράς των χρημάτων από την τράπεζα. Στις περιπτώσεις αυτές χάνεται το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ.
Τέλος, προς έλεγχο θα τεθούν περιπτώσεις μεταφοράς χρηματικού ποσού προς κοινό λογαριασμό του τέκνου/δωρεοδόχου με τρίτο πρόσωπο.
Πηγή