Πουλιά που μεταναστεύουν σε όλο και μεγαλύτερα υψόμετρα, μέχρι να φθάσουν στην κορυφή του βουνού και να εξαφανιστούν και ψάρια που αναζητούν απεγνωσμένα ψυχρότερα ύδατα για να αναπαραχθούν. Οι ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή προξενεί σοβαρά προβλήματα στη βιοποικιλότητα πολλαπλασιάζονται, καθώς μια σπάνια λεπτομερής μελέτη από το Περού έρχεται να επιβεβαιώσει τη δραματική μείωση των πληθυσμών των πουλιών.
Το 1985, ο διευθυντής του ορνιθολογικού ινστιτούτου του πανεπιστημίου Κορνέλ, Τζον Φιτζπάτρικ, πέρασε αρκετές εβδομάδες στο Σέρο ντε Παντιακόλα, στο νότιο Περού, καταγράφοντας πάνω από 400 είδη τροπικών πουλιών. Πριν από δύο χρόνια μία άλλη ομάδα από το κέντρο μελέτης βιοποικιλότητας του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, υπό τον Μπέντζαμιν Φρίμαν, επανέλαβε την αποστολή του Φιτζπάτρικ, ακολουθώντας βήμα προς βήμα τις σημειώσεις του, κατασκηνώνοντας στο ίδιο σημείο και καταγράφοντας τα πουλιά με τις ίδιες μεθόδους. Το αποτέλεσμα της σύγκρισης: Οκτώ από τα είδη πουλιών είχαν εξαφανιστεί τελείως, ενώ οι πληθυσμοί των υπολοίπων είχαν μειωθεί.
Οι επιστήμονες έκαναν λόγο για «κυλιόμενη σκάλα που οδηγεί στην εξαφάνιση», καθώς τα πουλιά υποχρεώνονται να μετακινηθούν σε όλο και μεγαλύτερο υψόμετρο, για να ξαναβρούν την θερμοκρασία που ταιριάζει στις διατροφικές τους ανάγκες. Τα πουλιά που ζουν στις τροπικές περιοχές δεν προσαρμόζονται σε μεγάλες θερμοκρασιακές μεταβολές, καθώς αυτό δεν είναι απαραίτητο στις περιοχές αυτές. Ετσι, είναι πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή.
«Θεωρούμε ότι η θερμοκρασία είναι αυτό που εξηγεί για ποιο λόγο τα πουλιά ανεβαίνουν στις πλαγιές», είπε ο Φρίμαν. «Η τεράστια πλειοψηφία των ειδών στην έρευνά μας έκανε το ίδιο πράγμα». H έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
Μεταναστεύσεις ειδών σε μεγαλύτερη κλίμακα παρατηρούνται στους ωκεανούς, οι οποίοι επίσης υπερθερμαίνονται και υφίστανται αλλαγές στη χημική σύσταση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Μεγάλη έρευνα δεκάδων δημοσιογράφων του πρακτορείου reuters σε δεκάδες παράκτιες κοινότητες ανά τον πλανήτη κατέγραψε μαρτυρίες από Πορτογάλους ψαράδες που δεν βρίσκουν πια σαρδέλες τις παραμονές του πατροπαράδοτου φεστιβάλ της σαρδέλας, Ιάπωνες ψαράδες που έχουν δει την ψαριά τού δημοφιλέστερου είδους καλαμαριού να μειώνεται στο ένα τέταρτο και Αμερικανούς ψαράδες που κυνηγούν τους αστακούς όλο και βορειότερα.
Σύμφωνα με στοιχεία από τις αμερικανικές ακτές του Βορείου Ατλαντικού, τουλάχιστον το 85% από τα 70 είδη ψαριών και θαλασσινών που παρατηρούνται σε τακτική βάση από τις αμερικανικές αρχές έχουν μετακινηθεί είτε βορειότερα είτε βαθύτερα. Οι πλέον δραματικές αλλαγές έχουν συντελεστεί τα τελευταία 10 ώς 15 χρόνια. Ενώ οι συνάδελφοί τους σε νοτιότερες πολιτείες μένουν με άδεια χέρια, οι ψαράδες του Μέιν βλέπουν να φθάνουν στις ακτές της βόρειας αυτής πολιτείας τεράστιες ποσότητες αστακών. Ενώ τη δεκαετία του 1980 και του 1990 στην πολιτεία αλιευόταν το 50% των αστακών των ΗΠΑ, την τρέχουσα δεκαετία το ποσοστό αυτό έχει ανεβεί στο 85%.
Πηγή