Χρησιμοποιώντας το παράθυρο του κελιού τους, δύο Αλβανοί κατάφεραν να δραπετεύσουν, πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, από την Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, όπου κρατούνταν πριν πάρουν το δρόμο για τις φυλακές.
Η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό, καθώς ο ένας από τους δραπέτες, θεωρείται από τις αρχές επικίνδυνος, αφού έχει καταδικαστεί σε ισόβια και φέρεται να έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε δυο απαγωγές.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που κρατούμενοι καταφέρνουν να διαφύγουν κάτω από τη… μύτη των αρχών. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν καταγραφεί δεκάδες ευρηματικές αποδράσεις, που σε πολλές περιπτώσεις, κατάφεραν ακόμη και να γελοιοποιήσουν το σωφρονιστικό σύστημα. Οι κρατούμενοι, άλλοτε βρίσκοντας τρόπους για να μην τραβήξουν την προσοχή των φρουρών, όπως στην περίπτωση των Αλβανών στη Θεσσαλονίκη, αφού η απουσία τους διαπιστώθηκε ώρες αργότερα και άλλοτε κάνοντας εντυπωσιακή έξοδο, επιστρατεύοντας ακόμη και ελικόπτερα, επιβεβαιώνουν την ρήση πως «Το μόνο που θέλουν είναι να βρουν το δρόμο τους προς την ελευθερία….» Ο τρόπος, βέβαια, διαφέρει. Διαμορφώνεται από τη συγκυρία, τον δράστη και την προσωπικότητα του. Η ιστορία έχει αποδείξει πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που αρέσκονται να παίζουν, με τις αρχές, το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Το παράσημο του «μετρ» των αποδράσεων πολλοί ζήλεψαν αλλά λίγοι το απόκτησαν γράφοντας τις, ομολογουμένως, εντυπωσιακές ιστορίες τους που, σε πολλές περιπτώσεις, αγγίζουν και τα όρια του αστικού μύθου…
Ο Βασίλης Παλαιοκώστας και η… αδυναμία του στα ελικόπτερα
Ο Βασίλης Παλαιοκώστας αδιαμφισβήτητα έχει κάνει τις πιο εντυπωσιακές αποδράσεις που έχουν γίνει σε ελληνικές φυλακές. Συνολικά έχει καταφέρει να αποδράσει τέσσερις φορές, τις δυο, μάλιστα, έφυγε από τη φυλακή με ελικόπτερο. Η πρώτη ήταν το καλοκαίρι του 2006 όταν το ελικόπτερο προσγειώθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού και παρέλαβε μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα και τον Αλκέτ Ριζάι. Χρειάστηκαν μόλις 35 δευτερόλεπτα! Στις 22 Φεβρουαρίου του 2009 και πάλι ελικόπτερο πήρε από τη φυλακή τους δυο βαρυποινίτες. Το ελικόπτερο κατέβηκε χαμηλά πάνω από τα κελιά της απομόνωσης του Κορυδαλλού και οι συνεργοί των δυο κακοποιών τους πέταξαν μια σκάλα με την οποία τους τράβηξαν πάνω. Ο Ριζάι συνελήφθη μετά την απόδραση δεν έγινε, όμως, το ίδιο και με τον Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος θεωρείται ο νούμερο ένα καταζητούμενος Έλληνας κακοποιός που έχει πρωταγωνιστήσει σε ληστείες και απαγωγές. Την… τέχνη της απόδρασης γνωρίζει και ο αδελφός του Βασίλη Παλαιοκώστα, Νίκος. Στο βιογραφικό του, ο Νίκος Παλαιοκώστας ή το «αγρίμι του βουνού», όπως τον αποκαλούν, μετρά δυο αποδράσεις, το 1988 από τις φυλακές Τρικάλων και το 1990 από τις φυλακές Κορυδαλλού κατά τη διάρκεια εξέγερσης κρατουμένων. Μάλιστα, όπως λένε οι αρχές, αρκετές φορές κατάφεραν να αποτρέψουν σχέδιο απόδρασής του με χαρακτηριστική την περίπτωση που προέβλεπε εισβολή με θωρακισμένο αυτοκίνητο στις φυλακές της Λάρισας.
Βαγγέλης Ρωχάμης, ο γλεντζές
Το όνομα του Βαγγέλη Ρωχάμη έχει ταυτιστεί με τις αποδράσεις. Έμεινε στη φυλακή 22 χρόνια και κατάφερε να αποδράσει πάνω από δέκα φορές. Τα σίδερα των φυλακών Χαλκίδας, Κέρκυρας και Ηρακλείου Κρήτης δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν και ο Ρωχάμης με τις θρυλικές αποδράσεις του έχτισε το δικό του μύθο. Ο Βαγγέλης Ρωχάμης έχει χαρακτηριστεί ως μετρ των αποδράσεων με χαρακτηριστική την περίπτωση που δραπέτευσε ανοίγοντας τις πόρτες της φυλακής με κλειδιά που μάζευε για περίπου ένα χρόνο. Ο Βαγγέλης Ρωχάμης είχε καταφέρει να διατηρεί έναν ολόκληρο μηχανισμό εκτός φυλακής που την περίοδο που ήταν δραπέτης τον προστάτευε. Ωστόσο, δεν ήταν από εκείνους που κρυβόταν σε ερημιές και λαγούμια. Ο Ρωχάμης, ως γνήσιος γλεντζές,δεν δίσταζε να διασκεδάσει στα μπουζούκια, ενώ οι αρχές τον αναζητούσαν. Εντυπωσιακό είναι πως, ενώ οι αρχές τον αναζητούσαν, εκείνος διασκέδαζε στα μπουζούκια χορεύοντας με τους θαμώνες νυχτερινού κέντρου οι οποίοι, αν και τον αναγνώρισαν, δεν τον κατέδωσαν…
Ο διαβόητος Σορίν Ματέι και οι επτά αποδράσεις
Ο Σορίν Ματέι έγινε διάσημος από το μακελειό της οδού Νιόβης. Ωστόσο, για τις αρχές ήταν παλιός γνώριμος καθώς ο διαβόητος κακοποιός, πριν την μοιραία βραδιά, μετρούσε ήδη επτά αποδράσεις στο βιογραφικό του. Για πρώτη φορά κατάφερε να διαφύγει από τα χέρια της αστυνομίας το 1995, όταν κατά τη διάρκεια δίκης του για ληστεία στα δικαστήρια της Ευελπίδων, έφυγε μέσα από τις τουαλέτες. Συνελήφθη, λίγο αργότερα, για να αποδράσει και πάλι, στις 10 Μαρτίου 1996, μαζί με την παρέα του, μέσα από τις φυλακές της Κέρκυρας και στη συνέχεια να συλληφθεί για μια ακόμη φορά. Τον ίδιο μήνα ο Σορίν Ματέι το «σκάει» από το νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς αλλά και πάλι συλλαμβάνεται και οδηγείται στις φυλακές της Λάρισας απ’ όπου καταφέρνει να διαφύγει. Όταν τον Μάιο του 1997 πιάνεται στην τσιμπίδα των αστυνομικών οδηγείται στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα διατάσσεται η μεταγωγή του στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών, ωστόσο καταφέρνει να αποδράσει από το Τμήμα Μεταγωγών και να επιστρέψει στην Αθήνα. Στις 23 Σεπτεμβρίου 1998 οι αρχές εντοπίζουν τον Σορίν Ματέι σε μια φίλη του στην οδό Νιόβης, εκεί όπου ταμπουρώθηκε και μετά από μια δραματική βραδιά, βρήκε τραγικό θάνατο η νεαρή Αμαλία Γκινάκη. Ο 26χρονος βρέθηκε νεκρός στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού λίγο πριν καταθέσει για το μακελειό της οδού Νιόβης.
Ο Κώστας Πάσσαρης και η αιματηρή απόδραση
Στις 16 Φεβρουαρίου του 2001 ο Κώστας Πάσσαρης, προφασιζόμενος επιληπτικές κρίσεις, μεταφέρθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας. Ο αδίστακτος κακοποιός έξω από το νοσοκομείο εκτελεί εν ψυχρώ τους δυο από τους τρεις φρουρούς του και στη συνέχεια διαφεύγει. Παρά το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύουν οι αρχές ο Πάσσαρης κατάφερε να περάσει τα σύνορα και να φτάσει στη Ρουμανία, όπου τελικά συνελήφθη. Ο Πάσσαρης, εξαρτημένος από την κοκαΐνη, έλεγε, πως «του αρέσει να σκοτώνει, ειδικά αστυνομικούς».
Κώστας Σαμαράς, ο δραπέτης με τα πολλά πρόσωπα
Ο Κώστας Σαμαράς κατά τη διάρκεια των 16 χρόνων που κρατήθηκε στις φυλακές, τις δεκαετίες του ‘80 και του ’90, κατάφερε να αποδράσει πέντε φορές. Η πιο εντυπωσιακή απόδραση του ήταν το 1991, όταν κατά τη μεταγωγή του, έξυσε με λεπίδι το ξύλινο πάτωμα της κλούβας και βγήκε από μια τρύπα! Στον Κώστα Σαμαρά έχει αποδοθεί το παρατσούκλι «Πεταλούδας» ενώ είχε πολλά πρόσωπα, καθώς εκτός από ληστής, είχε το προφίλ του φιλόσοφου, καλλιτέχνη και συγγραφέα.
Πίτερ Σέντομ ο…γιατρός
Ο Αμερικανός Πίτερ Σέντομ έφυγε από τις φυλακές Κορυδαλλού σαν …κύριος. Το 2002, ο 33χρονος ισοβίτης με τη βοήθεια της ψυχολόγου των φυλακών Κορυδαλλού και ερωμένης του, Όλγας Ατζαμόγλου, ντύθηκε γιατρός και έγινε …καπνός. Ο Σέντομ φόρεσε περούκα, σκούρο κοστούμι και γυαλιά μυωπίας και κατάφερε να αποδράσει κάτω από τη μύτη πέντε φρουρών. Το ζευγάρι διέφυγε στη Λατινική Αμερική όπου και οι δυο βρέθηκαν νεκροί από ναρκωτικά.
Μαξίμ Ζελίν, μετά την απόδραση κατέληξε νεκρός
Το Δεκέμβριο του 2006 ο 23χρονος Μαξίμ Ζαλίν μεταφέρεται, από τις φυλακές Κομοτηνής στην Κέρκυρα, προκειμένου να γίνει αναπαράσταση της δολοφονίας της Αγγελικής Σελλά για την οποία είναι προφυλακισμένος. Παραμονή Πρωτοχρονιάς ο νεαρός Ρώσος μπαίνει και πάλι στην κλούβα, μαζί με ακόμη δυο κρατούμενους, για να επιστρέψει στην Κομοτηνή. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι κρατούμενοι ζητούν επίμονα από τους αστυνομικούς να σταματήσουν για να ικανοποιήσουν τη φυσική τους ανάγκη. Ο 23χρονος, όμως, καταφέρνει να αρπάξει ένα υπηρεσιακό όπλο, να σκοτώσει τους δυο φρουρούς και να διαφύγει. Δυο 24ωρα αργότερα, ο νεαρός βρέθηκε δίπλα στον ποταμό Μαλακασιώτη, νεκρός, με μια σφαίρα στον δεξί του κρόταφο.
Όλια Κρίκοβιτς, η πρώτη γυναίκα δραπέτης
Τον Ιούλιο του 2012 η Όλια Κρίκοβιτς, κρατούμενη για συμμετοχή στη συμμορία των «Ροζ Πανθήρων», κατάφερε να καταγράψει μια πρωτιά. Έγινε η πρώτη γυναίκα που απέδρασε από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Η Σέρβα κατάφερε να πείσει έναν υπάλληλο των φυλακών να ανοίξει την πόρτα ισχυριζόμενη ότι ήθελε να παραλάβει χρώματα. Όταν η πόρτα άνοιξε, ο υπάλληλος δέχτηκε επίθεση από το φίλο της 43χρονης γυναίκας, η οποία διέφυγε μπροστά στα μάτια των φρουρών.
Της Μαρίας Ζαχαροπούλου – newsbeast.gr