Η διαδικασία πώλησης των δανείων της Forthnet από τις πιστώτριες τράπεζες μετατρέπεται σε μονομαχία μεταξύ των βρετανικών επενδυτικών κεφαλαίων Duet Private Equity και BC Partners μετά και την απόσυρση της Alter Ego στις 11 Μαρτίου από τις διαπραγματεύσεις.
Η νέα πρόταση για την εξαγορά των δανείων της τάξης των 310 εκατ. ευρώ της Forthnet από τη σερβική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία United Group, η οποία ανήκει στην BC Partners, έρχεται να επιβεβαιώσει την πεποίθηση πως, με άξονα την ελληνική εταιρεία, επιχειρείται να δομηθεί ένας ισχυρός όμιλος τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης ικανός να διεκδικήσει μεγαλύτερα μερίδια από μια διευρυνόμενη αγορά. Οι μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί τόσο της BC Partners όσο και της Duet δείχνουν επίσης πως αργά ή γρήγορα θα επιχειρηθεί να ενταχθεί στον ίδιο όμιλο και η Wind. Εξάλλου, η μεν BC Partners έχει ήδη προσπαθήσει να εξαγοράσει την ελληνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, η δε Duet δεν κρύβει πως σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα προσπαθήσει να πουλήσει τη Forthnet σε τηλεπικοινωνιακό όμιλο. Το ενδεχόμενο αυτό ούτε το διαψεύδουν ούτε το απορρίπτουν πηγές με γνώση των σχεδιασμών των μετόχων της Wind αλλά το χαρακτηρίζουν, όπως είναι αναμενόμενο, πρόωρο.
Υπενθυμίζεται πως η μητρική της Wind, Crystal Almond Holdings, διατηρεί ποσοστό 22,17% στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet, το οποίο πάντως αναμένεται να συρρικνωθεί μετά την αύξηση κεφαλαίου που σχεδιάζεται να γίνει στην εταιρεία.
«Χωρίς σοβαρή πλατφόρμα συνδρομητικής τηλεόρασης οι τηλεπικοινωνιακές δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν πολύ παρακάτω», σημειώνουν χαρακτηριστικά κύκλοι της Duet από το Λονδίνο. Προς αυτή την κατεύθυνση πρόκριμα ίσως έχει η United Group της BCP, η οποία είναι όμιλος με παρουσία σε επτά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και δραστηριότητες στην κινητή και σταθερή τηλεφωνία, τη συνδρομητική τηλεόραση και το Internet. Επειδή όμως οι πιστώτριες τράπεζες δεν θέλουν να χάσουν την ευκαιρία να αποεπενδύσουν γρήγορα από την Forthnet, ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα για την ευρύτερη οικονομία, την απόφασή τους δεν θα κρίνει μόνον η βέλτιστη οικονομική προσφορά ούτε το business plan των υποψηφίων για τη Forthnet, αλλά και η ταχύτητα με την οποία μπορούν να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή και η προοπτική να αποκομίσουν κάποια υπεραξία από την ανάκαμψη της εταιρείας.
Σε αυτό το περιβάλλον, η Duet υπόσχεται ταχεία ολοκλήρωση της συναλλαγής και φαίνεται να έχει προβάδισμα ολίγων εβδομάδων στην οριστικοποίηση του νομικού και οικονομικού ελέγχου και κυρίως στη συμφωνία επί της σύμβασης αγοραπωλησίας (SPA). Πηγές της Duet εξηγούν στην «Κ» πως έχουν προσλάβει νομικούς και οικονομικούς σύμβουλους και άμεσα θα αποστείλουν τις παρατηρήσεις τους επί της σύμβασης στις τράπεζες. Παράλληλα θυμίζουν πως η πρότασή τους είναι στα επίπεδα των 41 εκατ. ευρώ για τα δάνεια της Forthnet, ενώ προβλέπει τη διάτρηση ενός ποσοστού της τάξης του 10% ή και παραπάνω στις τράπεζες προκειμένου αυτές να μπορέσουν στο μέλλον να αποκομίσουν τυχόν υπεραξίες. Να σημειωθεί πως η ανάληψη του ελέγχου θα γίνει πιθανότατα μέσω αύξησης κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση όλων των χρεών.
Οι τράπεζες προσπαθούν να απεμπλακούν από τη Forthnet από το 2016. Πριν από την εμφάνιση της Alter Ego, βρίσκονταν σε συζητήσεις με τον όμιλο Κυριακού. Είχε προηγηθεί η άκαρπη διαπραγμάτευση με τις Vodafone και Wind. Η περίοδος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης με την πλευρά Κυριακού έληξε στα τέλη Ιουλίου του 2019, πήρε παράταση ενός μηνός, και τελικά απορρίφθηκε. Ακολούθησε η Alter Ego, η Duet και τώρα η BC Partners.
Στρατηγική επέκτασης στη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω εξαγορών
Δυνατά στο παιχνίδι της διεκδίκησης έχει μπει μετά την πρόταση που υπέβαλε προ δεκαημέρου και η United. Η αρχιτεκτονική της πρότασής της όπως και το προσφερόμενο τίμημα είναι παρεμφερή με αυτά της Duet.
Πηγές από τη μητρική της στο Λονδίνο εξηγούν πως οι τράπεζες της έχουν παράσχει ήδη πρόσβαση στα οικονομικά και νομικά στοιχεία (VDR) και οι σύμβουλοί της προχωρούν τον σχετικό ενδελεχή έλεγχο με γοργούς ρυθμούς.
Η United Group μόλις πέρυσι εξαγοράστηκε από όχημα συμφερόντων της BC Partners, του μεγαλύτερου δηλαδή ευρωπαϊκού ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου. Επικεφαλής της BC Partners είναι ο Νίκος Σταθόπουλος, fund manager, που διακρίθηκε τον Δεκέμβριο ως ένας από τους 50 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ο κ. Νίκος Σταθόπουλος, επικεφαλής της BC Partners.
Σε δηλώσεις του στην «Κ» στα τέλη του 2019 έχει τονίσει πως το ενδιαφέρον της BCP για την Ελλάδα εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η United Group εξαγοράστηκε από την BC Partners σε μια συναλλαγή αξίας 2,568 δισ. ευρώ.
Η United Group απέκτησε εσχάτως και τη Vivacom, τη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή της Βουλγαρίας, η οποία με τη σειρά της έχει εξαγοράσει την Telekom Albania από τον ΟΤΕ. Στο χαρτοφυλάκιο της BC Partners βρίσκεται και η κροατική Tele2, ως θυγατρική της United και αυτή.
Μαζί με τις παραπάνω τηλεπικοινωνιακές στα Βαλκάνια, η BC Partners κατέχει συνολικά στην Ευρώπη θέσεις σε 15 ομίλους σε επτά χώρες, ενώ έχει άλλες τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και μέσων μαζικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νίκος Σταθόπουλος προ αρκετών ετών ηγήθηκε της εξαγοράς τότε της Wind από την Apax Partners, την προηγουμένη δηλαδή ιδιοκτησία της τηλεπικοινωνιακής. Ο Σταθόπουλος, αφού προσπάθησε στα τέλη του 2019 να εξαγοράσει τη Wind, την οποία τελικά δεν πούλησαν οι μέτοχοί της, επανεμφανίστηκε τώρα στη Forthnet.