Από τα χρήματα αυτά προβλέπειται η χρηματοδότηση προγραμμάτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), που αφορούν σε συνολικά 210.000 εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα, από αυτά, τα 490 εκατ. ευρώ αφορούν 68.000 νέες θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης μέσα από τα έξι νέα προγράμματα της ΔΥΠΑ που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, «Δουλειά για σένα», στο πλαίσιο της «κοινωνικής πολιτικής» της κυβέρνησης.
Ενώ, τα υπόλοιπα 154,5 εκατ. ευρώ αφορούν στο πρόγραμμα «Πάω Μπροστά», το οποίο προβλέπει την κατάρτιση 150.000 εργαζομένων, για ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
«Δουλειά για σένα»
Πιο αναλυτικά, οι περίπου 68.000 ωφελούμενοι του προγράμματος «Δουλειά για σένα» είναι άνεργοι, με ιδιαίτερη έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους, σε νέους, σε γυναίκες, σε άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, αλλά και σε ανέργους σε περιοχές υψηλής ανεργίας.
Με τα προγράμματα αυτά η ΔΥΠΑ βρίσκει μια «Δουλειά για σένα», όπως είναι και το σύνθημα της ενημερωτικής καμπάνιας, σε επιχειρήσεις που καλούνται να αξιοποιήσουν τα κίνητρα και να υποβάλουν αίτηση στη σχετική πλατφόρμα.
Τα τρία πρώτα προγράμματα
Ήδη από την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις συμμετοχής στα τρία πρώτα αναβαθμισμένα προγράμματα για ενίσχυση της απασχόλησης, που θα οδηγήσουν στην δημιουργία 30.000 νέων θέσεων εργασίας.
Τα προγράμματα που «τρέχουν» ήδη, είναι:
- Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 10.000 μακροχρόνια ανέργους 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας και με συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 80% του μισθού και των εισφορών για 18 μήνες με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για 6 μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 13.709 ευρώ ανά θέση εργασίας, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε επιχειρήσεις της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας.
- Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 10.000 ανέργους 18-30 ετών που στοχεύει στην αναβάθμιση των προσόντων και στην προετοιμασία 10.000 νέων, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης για ένταξη στην αγορά εργασίας, με συνολικό προϋπολογισμό: 68 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 7 μήνες και η ΔΥΠΑ θα καταβάλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με το νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.
- Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 10.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, με συνολικό προϋπολογισμό 112 εκατ. ευρώ και με διττή στόχευση:
- 3.000 ανέργους που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρία, απεξαρτημένοι, θύματα έμφυλης βίας ή εμπορίας ανθρώπων κ.ά.). Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 75% του μισθού και των εισφορών για 24 μήνες με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για 8 μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 16.800 ευρώ ανά θέση εργασίας.
- 7.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια ως προς την ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες, μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, οι μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι άνω των 55 ετών, άνεργοι χωρίς υποχρεωτική εκπαίδευση, Ρομά κ.ά.). Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 75% του μισθού και των εισφορών για 12 μήνες με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για 4 μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 8.400 ευρώ ανά θέση εργασίας.
Σημειώνεται πως τα προγράμματα επιδότησης της εργασίας απευθύνονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.
Για την απασχόληση ατόμων με αναπηρία, δικαιούχοι είναι επιπρόσθετα οι επιχειρήσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού. Για το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας δικαιούχοι είναι επιπρόσθετα οι φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Τα 3 προγράμματα του 2023
Επιπλέον, εντός του 2023 θα ξεκινήσουν και τα άλλα τρία προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα οποία είναι τα ακόλουθα:
- Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας 5.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών, με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες με συνολικό προϋπολογισμό: 50 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 80% του μισθολογικού κόστους για μια περίοδο 15 μηνών με υποχρέωση για διατήρηση της θέσης 5 επιπλέον μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης.
- Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων-επανειδίκευσης και βραχυπρόθεσμης απασχόλησης για 15.000 ανέργους (25-45 ετών) με συνολικό προϋπολογισμό: 92 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 100% του μισθολογικού κόστους για μια περίοδο 6 μηνών με υποχρέωση για διατήρηση της θέσης 2 επιπλέον μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης.
- Πιλοτικά προγράμματα συνδυασμένων δράσεων (συμβουλευτικής, πιστοποιημένης κατάρτισης και απασχόλησης) σε τέσσερις τουλάχιστον πόλεις στην ελληνική επικράτεια. Ο πρώτος κύκλος αφορά σε 17.750 ανέργους με συνολικό προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ, ενώ τα προγράμματα θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός.
Πρόγραμμα «Πάω Μπροστά»
Την κατάρτιση 150.000 εργαζομένων, για ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, έχει στόχο η υλοποίηση του νέου προγράμματος της ΔΥΠΑ.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για πρώτη φορά, η ΔΥΠΑ, σε συνεργασία με τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔιΒιΜ) των Πανεπιστημίων, διεθνείς κολοσσούς τεχνολογίας και αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ), θα προσφέρει στους εργαζόμενους μία μεγάλη λίστα επιμέρους προγραμμάτων κατάρτισης με έμφαση στις ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, από τα οποία θα μπορούν να επιλέξουν, ανάλογα με το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους προφίλ.
Ενδεικτικά, οι επιλογές θα περιλαμβάνουν από βασικά ψηφιακά εργαλεία γραφείου, προγράμματα για social media marketing και διαχείριση e-shop, μέχρι αντικείμενα πιο υψηλής εξειδίκευσης όπως data analytics, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, logistics και υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα.
Στόχος είναι οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων τάσεων στους χώρους εργασίας, να αναβαθμίσουν τις προοπτικές τους και κατά συνέπεια να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.
Σημειώνεται πως από τις 22/12/22 οι ενδιαφερόμενοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω της ιστοσελίδας voucher.gov.gr, πατώντας στον σύνδεσμο «Εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων Εργαζομένων για κατάρτιση».
Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος
Ο κάθε ωφελούμενος θα παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης συνολικής διάρκειας 80 ωρών (διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης).
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος και την επιτυχία της πιστοποίησης των γνώσεων ο καταρτιζόμενος θα λάβει εκπαιδευτικό επίδομα που ανέρχεται σε 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης. Οι ωφελούμενοι που θα ολοκληρώσουν την κατάρτιση υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης και με την επιτυχή εξέτασή τους θα λάβουν από τον φορέα πιστοποίησης που έχουν επιλέξει «Πιστοποιητικό γνώσεων και δεξιοτήτων».
Συνεπώς αν κάποιος ολοκληρώσει το πρόγραμμα 80 ωρών και πετύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης θα λάβει εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 400 ευρώ.
Πηγή