Όταν δοκιμάζεις τα πάντα και δε λειτουργεί τίποτα, ίσως φταίει η διατροφή σου και τα λάθη που (δεν ξέρεις ότι) κάνεις.
Έχεις δοκιμάσει τα πάντα. Έχεις αγοράσει το τέλειο μαξιλάρι, έχεις τη σωστή θερμοκρασία δωματίου, τον ιδανικό φωτισμό και δε θα έλεγες ότι σε απασχολεί κάτι ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο. Ωστόσο, δεν έχεις σκεφτεί ένα σημαντικό παράγοντα. Αυτό της διατροφής. Η χημεία του εγκεφάλου και οι ορμόνες ελέγχονται από το τι τρως, συνεπώς είναι σημαντικό να έχεις την απαιτούμενη ενέργεια. Αν θέλεις να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου, είναι καλό να υιοθετήσεις τις ακόλουθες διατροφικές συνήθειες.
Μην τρως πολύ το βράδυ
Μήπως κάνεις το κλασικό λάθος του πολυάσχολου ανθρώπου που τρώει από ελάχιστα έως καθόλου μέσα στη μέρα και παραγγέλνει το βράδυ; Το μόνο που καταφέρνεις είναι να φορτώνεις το στομάχι σου κι να επιβαρύνεις το πεπτικό σου σύστημα, το οποίο προσπαθεί να διασπάσει αυτά που έχεις φάει, αν και θα έπρεπε να «κοιμάται». Προσπάθησε να τρως το τελευταίο γεύμα της ημέρας 2-3 ώρες πριν κοιμηθείς και φρόντισε να είναι ελαφρύ.
Φάε λίγους υδατάνθρακες το βράδυ
Κι όμως, ενώ συνήθως τους αποφεύγεις τις βραδινές ώρες, μία μικρή ποσότητα μπορεί να βοηθήσει στην ποιότητα του ύπνου, διότι απελευθερώνει σεροτονίνη. Η ιδανική τροφή για αυτό είναι το καστανό ρύζι, το οποίο περιέχει Γ-αμινοβουτυρικό οξύ. Χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και οδηγεί σε καλύτερο ύπνο.
Πες όχι στον απογευματινό καφέ
Η καφεΐνη μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη μελατονίνη, την ορμόνη που παράγει ο εγκέφαλος και σε κάνει να κοιμάσαι. Το πρώτο βήμα που κάνουμε, όταν έχουμε αϋπνίες, είναι να μειώνουμε την ποσότητα του καφέ και να τον αποφεύγουμε από το απόγευμα και μετά. Το ίδιο ισχύει και με τη ζάχαρη. Άσε τα γλυκά για αργά και προτίμησε μία μπανάνα.
Προσοχή στο αλκοόλ
Ενώ πιστεύεις ότι το ποτό σε χαλαρώνει και σε βοηθά να κοιμηθείς πιο εύκολα από το συνηθισμένο, στην πραγματικότητα το αλκοόλ διακόπτει τον ύπνο σου μέσα στη νύχτα. Η ειδικός ύπνου και ψυχολόγος Shelby Harris, σου λέει να πίνεις με μέτρο, έως και 3 ώρες πριν κοιμηθείς.