Ανατροπές έρχονται στα επιδόματα που χορηγεί ο e-ΕΦΚΑ.

Με «φόντο» τον νέο ενιαίο κανονισμό που θα καθορίσει τις μη συνταξιοδοτικές παροχές του Φορέα, όπως όλα δείχνουν κάποια από τα επιδόματα θα «κουρευτούν» δραστικά, ενώ ορισμένα άλλα θα «φουσκώσουν».

Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΦΚΑ επιχειρεί να εξορθολογήσει τις παροχές που χορηγεί και να διαμορφώσει συγκεκριμένους ενιαίους κανόνες, οι οποίοι θα ισχύουν για όλα τα Ταμεία που είναι κάτω από την «ομπρέλα» του.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Μάλιστα, όπως προκύπτει από σχετικό πόρισμα Επιτροπής η οποία έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας, η διαμόρφωση ενιαίων κανόνων είναι πολύ πιθανό να επιφέρει και περικοπές σε ορισμένα επιδόματα. Βεβαίως μπορεί να συμβεί το αντίθετο για άλλα.

Ποια επιδόματα έχουν μπει στο «μικροσκόπιο»

Πρόκειται ωστόσο για μία ενέργεια, η οποία αποτελεί εκκρεμότητα από την 1η Ιανουαρίου 2017, οπότε ενσωματώθηκαν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΦΚΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει παροχές ασθένειας, μητρότητας, εργατικού ατυχήματος, αλλά και αναπηρίας, όπως και τα έξοδα κηδείας.

Στόχος ο εξορθολογισμόςτων παροχών και η διαμόρφωση ενός ενιαίου κανονισμού, από τους 88 που υπάρχουν σήμερα.

Το «στοίχημα» είναι οι ενιαίοι κανονισμοί να είναι, όσο το δυνατόν, δημοσιονομικά ουδέτεροι, ώστε να μην αποκλίνουν σημαντικά σε σχέση με το κόστος που έχουν τώρα οι παροχές σε χρήμα του e-ΕΦΚΑ και να εναρμονιστούν κατά βάση με τους υφιστάμενους κανόνες των μεγάλων πρώην Ταμείων. Η ολοκλήρωση της νομικής και οικονομοτεχνικής μελέτης θα οδηγήσει αμέσως μετά σε νομοθετική πρωτοβουλία για την έκδοση του ενιαίου κανονισμού παροχών.

Ποιες διαφορές έχουν εντοπιστεί σε επιδόματα

Οι ομάδες που λειτουργούν στο πλαίσιο της Επιτροπής έχουν καταγράψει σε αυτή τη φάση το πλήθος των υφιστάμενων κατακερματισμένων κανόνων:

(α) αφενός για τη χορήγηση παροχών σε χρήμα, όπως οι παροχές ασθένειας, οι παροχές προστασίας της μητρότητας, οι παροχές σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, τα έξοδα κηδείας, αλλά και παροχές και προγράμματα που διαχειρίζεται ο e-ΕΦΚΑ, όπως οι παιδικές κατασκηνώσεις. Πρωταρχικός στόχος είναι η αποτύπωση των διάσπαρτων προϋποθέσεων και διαδικασιών απονομής των ανωτέρω παροχών.

(β) αφετέρου για τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες για τις συνταξιοδοτικές και επιδοματικές παροχές που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία, με έμφαση στον εντοπισμό του εύρους της κάλυψης των αναγκών των δικαιούχων.

Μέχρι τώρα έχουν εντοπισθεί σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα πρώην Ταμεία. Επισημαίνουμε ότι οι παροχές καταβάλλονται στους μη μισθωτούς μόνο αν είναι ενήμεροι και δεν έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.

 Τι ισχύει σε διαφορετικά Ταμεία για το ίδιο επίδομα

Ενδεικτικό του τι συμβαίνει σήμερα είναι για παράδειγμα το τι ισχύει για το επίδομα ασθενείας και ατυχήματος: Ο πρώην ΟΑΕΕ παρέχει επίδομα εργατικού ατυχήματος την ώρα που οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ δεν λαμβάνουν καμία παροχή, ενώ τα πρώην Ταμεία των μισθωτών παρέχουν και επίδομα ασθενείας και επίδομα ατυχήματος, με την προϋπόθεση βεβαιωμένης αποχής από την εργασία.

Ακόμη, το πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ καταβάλλει στους ασφαλισμένους 450 ευρώ ως επίδομα κατασκήνωσης, ενώ ακόμα υψηλότερο 800-900 ευρώ είναι το επίδομα κατασκήνωσης που χορηγεί το πρώην ΤΣΜΕΔΕ.
Την ίδια ώρα το πρώην ΙΚΑ χορηγεί το επίδομα κατασκήνωσης μετά από αίτηση στη ΔΥΠΑ με εισοδηματικά κριτήρια.

Επίσης, όσον αφορά στο επίδομα λοχείας & κυοφορίας, οι ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ λαμβάνουν 150 ευρώ το μήνα για 4 μήνες, οι ασφαλισμένες του πρώην ΕΤΑΑ λαμβάνουν 200 ευρώ το μήνα για 4 μήνες και οι ασφαλισμένες του πρώην ΟΓΑ ένα εφάπαξ ποσό των486 ευρώ, όταν οι μισθωτές ασφαλισμένες λαμβάνουν συνδυαστικά από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ το σύνολο του μισθού τους.


enikonomia.gr