Όταν μία σύνδεση VDSL (που διαθέτουν πλέον τα περισσότερα σπίτια κι επιχειρήσεις) είναι πολύ αργή και συγχρονίζει σε χαμηλή ταχύτητα, αυτό δεν είναι πάντα με υπαιτιότητα του παρόχου του ιντερνετ σας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που το πρόβλημα εντοπίζεται στην τηλεφωνική καλωδίωση του σπιτιού ή της επιχείρησης σας.

Πολλές μούφες -συνδέσεις χάλκινων καλωδίων- μέχρι να φθάσει το καλώδιο της τηλεφωνικής – ιντερνετικής γραμμής στο σπίτι σας, ευθύνονται για χαμηλές συνδέσεις κι ακόμα, αποσυνδέσεις στο ρούτερ σας.

ΠΙΘΑΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

1) Πρόβλημα στα καλώδια και τις συνδέσεις του κτιρίου σας

Ενα μεγάλο ποσοστό κτιρίων στη χώρα μας – πάνω από το 50%- κατασκευυάστηκαν εποχές που δεν υπήρχε καν το ιντερνετ, διαθέτουν παλιές καλωδιώσεις, είτε μεταγενέστερα έχουν γίνει «πρόχειρες» εγκαταστάσεις καλωδίων.

Κάποιο βραχυκύκλωμα στη τηλεφωνική καλωδίωση ή ακόμη και υγρασία στα μεταλικά κουτιά που καταλήγουν τα εξωτερικά καλώδια από την κολώνα του ΟΤΕ, στο σπίτι σας, ευθύνονται πολλές φορές για προβλήματα στη σύνδεση και χαμηλές γενικότερα ταχύτητες.

Το οτι μπορει κοντά στο σπίτι σας να υπάρχει καμπίνα VDSL δεν συνεπάγεται μια γρήγορη σύνδεση. Από το εξελιγμένο καφάο μέχρι το σπίτι ή την επιχείρησή σας μεσολαβεί αρκετός χαλκός, οι διαδρομές του οποίου μπορεί και να μην ακολουθούν μια ευθεία, αλλά πολλές διαδρομές. Κάτι που συνεπάγεται πολλά μέτρα και πολλές ενώσεις -ακόμη και πρόχειρες (στριφτές με το χέρι και χωρίς προστασία σιλικόνης).

Εσείς μπορεί να πληρώνετε για 24άρα ή 50 άρα VDSL αλλά στο ρούτερ σας να φθάνουν το πολύ 14 -15 Mb/s.

Μεγάλο πρόβλημα επίσης είναι οι παρεμβολές, ειδικά αν τα τηλεφωνικά σας καλώδια περνούν από τα ίδια σημεία με ρεύμα υψηλής τάσης.

Έχει διαπιστωθεί λοιπόν ότι αν γίνουν επισκευές των ενώσεων με χρήση ενδεδειγμένων connectors με πρεσαριστά βυσματάκια σιλικόνης μπορούμε να προλάβουμε την οξείδωση του χαλκού και κατ επέκταση να έχουμε μια αξιοπρεπή και με διάρκεια γραμμή ιντερνετ, χωρίς αυξανόμενο θόρυβο με την πάροδο του χρόνου και αποσυνδέσεις.

2) Οι παλιές πρίζες τηλεφώνου είναι ένα κλασικό πρόβλημα

Οι παλιές διπολικές πρίζες τηλεφώνου δε διαθέτουν καθαρές επαφές. Με το πέρασμα του χρόνου οι επαφές χαλαρώνουν με αποτέλεσμα την αύξηση του θορύβου γραμμής.

Επιβάλλεται οι αντικατάσταση με ποιοτικές πρίζες νέου τύπου με κλιπ (RJ11).

3) Προσοχή στα τηλεφωνικά εξαρτήματα

Ξεχασμένοι διακλαδωτές, διπλά φίλτρα, φίλτρα μαζί με splitter κ.α. θα πρέπει να τα αφαιρέσετε. Επίσης δεν μπορείτε να έχετε φίλτρο στην πρίζα του ρούτερ. Φίλτρο θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε άλλη πρίζα που χρησιμοποιεί απλό τηλέφωνο.

φωτο από howtofixit.gr


Πηγή