Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα καλό πρωινό για να αρχίσετε τη μέρα. Αν και οι πιθανοί πειρασμοί είναι ατέλειωτοι, πολλοί από αυτούς είναι γεμάτοι χοληστερόλη και μόνο φιλικοί προς την καρδιά δεν μπορούν να θεωρηθούν.

Ποιες είναι λοιπόν οι καλύτερες επιλογές, εάν θέλετε να «τσιμπήσετε» κάτι στα γρήγορα ή πρόκειται να συμμετάσχετε σε κάποιο brunch; Η κλινική διαιτολόγος Dr. Kate Patton, από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής του Ιατρικού Κέντρου Avon – Richard E. Jacobs της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, παρέχει μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Τρόφιμα πλούσια σε χοληστερόλη

Όταν το θέμα είναι η περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, η Dr. Patton λέει πως ορισμένα τρόφιμα είναι οι χειρότερες επιλογές για πρωινό. Τα κυριότερα είναι:

  • Τα ροφήματα καφέ. Ο πρωινός καφές μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, όταν περιέχει όλα τα έξτρα. Η Dr. Patton λέει πως οι καφέδες λάτε με πλήρες γάλα, σαντιγύ, καραμέλα, σιρόπι, σος κ.λπ. είναι μία ακόμα πηγή χοληστερόλης.
  • Τα ντόνατς, τα μπισκότα και τα κέικ. Τα τρόφιμα αυτά συνήθως περιέχουν βούτυρο, αυγά και άλλα συστατικά που αυξάνουν την περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Επιπλέον, συνήθως είναι γεμάτα ζάχαρη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα τριγλυκερίδια επίσης είναι επιβαρυντικά για την καρδιά και συχνά είναι αυξημένα μαζί με τη χοληστερόλη. Χώρια που, ειδικά τα ντόνατς, είναι και τηγανητά. Επομένως, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για ένα πρωινό με χαμηλή χοληστερόλη.
  • Τα σάντουϊτς. Όταν συνδυάζουν αυγό, με τυρί, μπέικον ή άλλο αλλαντικό, αποτελούν σημαντική πηγή χοληστερόλης. Η χοληστερόλη τους θα είναι ακόμα περισσότερη αν περιέχουν βούτυρο ή τηγανητά συστατικά (π.χ. ομελέτα). Το ίδιο και αν προτιμάτε τα σάντουϊτς με κρουασάν ή/και μαγιονέζα ή σος με βάση τη μαγιονέζα. Αν, εξ άλλου, προτιμάτε τα σάντουϊτς με αλλαντικά κοτόπουλου ή γαλοπούλας, το όφελος που αποκομίζετε όσον αφορά τη χοληστερόλη δεν είναι μεγάλο, λέει η Dr. Patton. «Η περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη είναι ελαφρώς λιγότερη απ’ ό,τι των αλλαντικών από χοιρινό ή βοδινό κρέας», εξηγεί.

Οι καλύτερες επιλογές

Αν και όταν ακούμε τη λέξη «πρωινό» σκεφτόμαστε συνήθως ψωμί, τυρί, δημητριακά και αυγά, η μεσογειακή διατροφή διαθέτει πολλές άλλες επιλογές. Μεταξύ εκείνων που  παρέχουν σταθερά ενέργεια στον οργανισμό, χωρίς να τον επιβαρύνουν με χοληστερόλη, συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με την ειδικό:

  • Ένα πρωινό με φασόλια ή ελιές, τομάτα, αγγούρι, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και πίτα (ή αραβική πίτα)
  • Γιαούρτι λίγων λιπαρών, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, με φρούτα, βρώμη, ξηρούς καρπούς, λίγο μέλι
  • Ποικιλία φρούτων
  • Νιφάδες βρώμης με γάλα άπαχο ή λίγων λιπαρών, χωρίς προσθήκη ζάχαρης
  • Ψωμί ολικής αλέσεως ή πολύσπορο με λίγων λιπαρών συνοδευτικά
  • Υποκατάστατα βουτύρου (π.χ. φυστικοβούτυρο, άλειμμα αμυγδάλου κ.λπ.)
  • Επιδόρπια γιαουρτιού λίγων λιπαρών, χωρίς προσθήκη ζάχαρης
  • Αβοκάντο
  • Δημητριακά για πρωινό ολικής άλεσης, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, με γάλα άπαχο ή λίγων λιπαρών

Φωτογραφία: iStock


Πηγή